dijous, 2 d’octubre del 2008

Què és joc net?

El FC Barcelona no va empatar el partit contra el Xakhtar per la murrieria / joc brut de Bojan, sinó per l’errada del porter ucraïnès Pyatov que no va encertar a agafar la pilota que havia aturat i que, en escapar-se-li, va quedar als peus de Messi. Tanmateix, és cert que aquesta jugada va marcar els instants finals del partit, en què els blaugranes van capgirar l’1 a 0 en contra que hi havia des del final de la primera part, i que va servir al tècnic i als jugadors del Xakhtar per a acusar el Barça de fer joc brut. El seu entrenador Mircea Lucescu va arribar a dir que si ho fan a Itàlia no haurien sortit vius. Segons ells, -les imatges els donen la raó– a la jugada precedent un dels seus va quedar-se a terra queixant-se d’un cop al cap i un dels seus companys va llançar la pilota fora; segons els del Xakhtar, per a que l’atenguessin; per als del Barça, va ser un rebuig i prou. Al moribund no li va caldre cap ajuda per a revifar-se, però en treure el fora de banda cap a Bojan, uns quants defenses del Xakhtar es van aturar, sense mirar de frenar la cursa del blaugrana, i demanant-li que els tornés la pilota o la llancés fora. Tot plegat és absurd i lamentable. Els jugadors del Xakhtar havien començat a perdre temps feia una estona i els del Barça ja n’estaven tips.
La filosofia no ha acabat d’aclarir mai si l’home tendeix a la bondat o, per contra, la maldat li és intrínseca. En canvi, no sembla que hi hagi gaire marge per al dubte a l’hora de considerar que el futbolista tendeix a aprofitar per al seu benefici qualsevol situació que se li presenta; si ho fa un jugador de l’equip contrari en diem joc brut i si ho fa un dels nostres ho qualifiquem de murrieria. No hi ha res a fer. A l’esport professional només compta la victòria, tant se val el preu que cal pagar. Hi ha algunes disciplines que limiten el joc brut / murrieria dels seus esportistes amb una actualització permanent de la normativa. El futbol no ho ha fet encara, però haurà d’actuar aviat perquè no poden confiar en el seny dels seus actors.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

Mentre no s'unifiquin criteris a l'hora de solventar aquestes situacions, sempre seran polèmiques.
L'any passat l'Ernesto Valverde éssent entrenador de l'Espanyol ja va avisar que el séu equip no aturaria el joc si no era per ordre arbitral. Algun equip més també ho va decidir així.
Els àrbitres -i en conseqüència el séu comitè-, haurien de mullar-se una mica més i ser ells els que decidissin aplicant una normativa clara.

Anònim ha dit...

Joc brut es el que en Brandao i algún dels seus companys van fer durant tot el partit.
Però clar, això de fer-se el lesionat i sortir del camp per tornar a entrar i perdre temps, no valia pel fianl de partit, quan el BArça apretava.

Això es el que els va passar factura.

pier ha dit...

Pero val la pena gastar un minut per debatre l´actitud d´aquest rumanés? joc brut es cridar com un energumen per justificar el seu fracás.Bé Badia, començo a tenir millor opinió de vosté, pero mira que em costa.

Anònim ha dit...

Intentant respondre a la pregunta que posa títol a l’article he arribat a la conclusió de què el joc net i res més, convertiria en massa matemàtic l’esport. En el cas dels esports col•lectius com el futbol es quasi impossible no tenir jugadors murris. Aquells jugadors que quan agafen la pilota per llençar un penal li diuen al porter: "siempre te lanzas a la derecha, a ver que haces hoy..." Això desconcentra el porter, juga amb la seva psique. Aquell jugador que fa una petita infracció per aturar una jugada clara d'atac (sense fer mal al jugador). Aquelles faltes per aturar la dinàmica del contrari... No sé si tot això és joc brut o simplement forma part del joc. No sé què és joc net, però el joc brut és allò que pot fer mal de veritat: entrades a l’alçada del genoll, entrades per darrera, cops de colze, agafar de la samarreta de manera reiterada, fer petites faltes de manera reiterada... Quan un equip perd temps, pensant que el resultat ja li està bé, per mi no és símptoma de joc brut, és una qüestió de joc pobre i equip petit. Que un jugador (el més jove del primer equip) tregui un fora de banda, quan s’està acabant el partit, i els jugadors rivals actuïn de manera tan càndida i amb una manca de concentració, no és joc brut, és el joc, que té les seves normes escrites i sobre aquest tema no en diu res. Salut!