dimecres, 15 d’octubre del 2008

Companys, molt malament

Fa seixanta-vuit anys de l’afusellament del president de la Generalitat, Lluís Companys. No tinc cap dada per a adjuntar-hi, però em penso que no hi deu haver gaires països que hagin hagut de viure un fet tan cruel, dolorós i humiliant com l’afusellament del seu president, i com a conseqüència de la derrota en una guerra. En tot cas, tant se val, perquè el fet ja és prou transcendent com per a que els seus successors se’l prenguin amb la solemnitat que mereix i honorin el càrrec amb la memòria i el respecte deguts. I, tanmateix, no és el cas.
Sí, és clar, l’ofrena floral ja l’han feta puntuals a la seva tomba i s’han organitzat els actes periòdics al fossar del Castell de Montjuïc, on fou assassinat. Però han tenyit l’aniversari amb la polèmica que des de fa dies tenen entretinguts IC i ERC sobre la conveniència d’aprofitar la llei de memòria històrica per a obtenir la revisió del judici. El president José Montilla s’hi ha referit de resquitllada dient que el govern aprofitarà totes les escletxes jurídiques i polítiques per a rehabilitar la figura de Companys i l’anul•lació del judici.
No entenc què ens aporta com a país i a la figura de Lluís Companys que el govern espanyol rehabiliti el president màrtir. A Lluís Companys ja l’hem rehabilitat els catalans, no cal que ho facin els espanyols si no volen. Els governs francès i alemany, en el seu moment, van demanar perdó per la seva col•laboració amb la detenció i lliurament a la dictadura franquista del president de la Generalitat. Benvingut el penediment i moltes gràcies. El govern espanyol va dir fa quatre anys que es comprometia a “rehabilitar amb honor” Companys en el termini d’un any. No ho ha fet, doncs tant se val, ja s’ho faran ells i la seva consciència. És clar que els ho hem de recordar periòdicament, però per què hem d’estar tan pendents de Madrid?
Em sembla que els partits catalans i la Generalitat servirien millor la memòria de Lluís Companys si tot l’esforç que dediquen a discutir-se l’adrecessin a aconseguir que la figura del president afusellat fos degudament estudiada a les escoles del país.