dilluns, 6 d’octubre del 2008

Farts i escurats

Aquests dies fa aquell temps en què no saps mai què posar-te. Si has de sortir de casa d’hora al matí i tornar a migdia o al vespre, les probabilitats de fer curt de roba i passar fred a primera hora són gairebé tan altes com les d’abrigar-te massa i passar calor al pic del dia. La decisió es complica quan has d’anar una mica lluny, amb el conseqüent canvi de temperatures; tres o quatre graus amunt o avall requereixen un jersei de més o de menys. Aquests dies vestir-se, vull dir posar-se la roba adequada a la temperatura ambient, és un exercici complicadíssim. Si el trajecte l’has de fer en motocicleta, esdevé impossible.

- Bon dia, el veig acalorat, oi?.
- Ja ho pot ben dir, senyor Martí. M’he abrigat massa i vinc suant dalt de la moto. Que no havia arribat el fred?
- Deixi, ja no en fa de fred. Dissabte va bufar serè, oi?, i tothom va córrer a l’armari.

Al cafè tothom vesteix més o menys com sempre. No hi ha peces d’abric. Pel carrer he vist algun fredolic i algú amb màniga curta, encara.

- Li agrada anar de restaurant? –m’ha preguntat tot d’una en Gustau Martí.
- Sí, abans hi dinava cada dia.
- Els restaurants han canviat molt. Abans la gent hi anava a atipar-se i per menjar coses que a casa no es tenien, oi? Els restaurants que tenien èxit eren aquells que en sorties satisfet, oi?, perquè ho havies trobat bo però, sobretot, perquè t’havies atipat de valent, oi? Avui la gent ja hi va tipa i al mercat hi troba de tot, oi? Quan la gent no té gana es torna molt llepafils, sap. Vostè ho deu saber: és cert que en alguns restaurants hi ha carta d’aigües i tot?
- Sí, en algun m’hi he trobat, sí.
- Ho veu: si hem acabat fent cartes d’aigües és perquè la gent no passa set!, oi? Que m’entén?
- La veritat és que li segueixo el fil, però no sé de quina troca el desembolica.
- Ja li ho explicaré i ho comprendrà, oi? Resulta que la gent s’estranya que el camp del Barça no s’ompli, o que només dissabte estigués força ple, oi?, i això passa perquè els culers van tips i estan escurats, oi? Tants partits per la televisió sense haver de pagar fa que vagin farts de futbol i la crisi, perquè anar al futbol val diners, oi?, fa que la gent s’hi miri a l’hora de gastar-se els cèntims, oi? Mentre duri, la gent triarà molt bé quins partits vol anar a veure.
- Ja el comprenc. I em fa l’efecte que té tota la raó.
- A mi també m’ho sembla.

Ha fet un glop de vermut i s’ha acabat d’empassar l’oliva que no ha parat de rosegar mentre parlava. Ha deixat el pinyol al platet, al costat dels altres.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

M’encanten aquestes xerrades a Calaf, a veure si un dia hi faig cap, he, he... Val a dir però que jo interpreto la manca de públic al Camp Nou com una declaració de sibaritisme. Com molt bé comentava el senyor Martí hi ha restaurants amb cartes d'aigua però no crec que sigui una frivolitat de pagar per pagar, és pur sibaritisme. No és el mateix veure aigua que es va filtrant durant anys i anys que veure l'aigua extreta d'una glacera i que va ser dipositada abans de la industrialització del nostre món, més pura, cristallina i genuïna impossible. Així doncs no és el mateix anar a veure un Barça-Racing que un Barça-Atletico... Una qüestió de sibaritisme futbolístic. Per tant potser caldria demanar reduir la Lliga a uns 16 o 18 equips que realment facin patxoca, tot i que sembli elitista acaba essent molt millor per l’espectacle.

Anònim ha dit...

Un apunt més: encara recordo aquells nadals amb Delapierre i Carta Nevada... ara si no és Anna de Codorniu ja ni s'obre! Directe pel rostit! he, he! SALUT

Anònim ha dit...

Gairebé de pel.lícula costumbrista, i impensable a Ciutat, una conversa- amb olives incloses- a mig dia d'un dilluns!.
Aquí no tenim temps de gairebé res, fem un cafè i justet ens diem Bon Dia! amb la persona que ens el serveix, tot i que també podem comentar que n'estem farts-de les males notícies sobretot- i de la crisi, que ens deixa ben escurats-o això ens volen fer creure-, així encara anem tots més a la ideia, i com que no podem gastar, per descomptat que no farem el vermut-al menys entre setmana-.
Bon profit!