diumenge, 19 d’octubre del 2008

La importància de San Mamés

En un campionat de la regularitat, com és la Lliga espanyola, tots els partits són importants. No obstant, cada temporada el caprici del calendari defineix uns períodes que són més determinants que d’altres. El d’aquesta temporada apareix especialment ben definit.
Les primeres set jornades han servit per aclarir quins equips es jugaran les primeres posicions: Vila-real, València, Sevilla, Reial Madrid i FC Barcelona hi ha arribat separats per només tres punts. Vol dir que aquests cinc equips han fet bé la feina en el primer tram de la temporada. D’altres, com l’Atlètic de Madrid, han badat més del compte i han quedat despenjats (l'Atlètic era setè a 7 punts del líder).
A pesar que tots els partits valen o costen tres punts, és també veritat que el títol es decideix gairebé sempre en els enfrontaments directes entre els candidats, perquè les diferències finals solen ser relativament curtes (la darrera temporada, en què el Madrid va treure 8 punts al Vila-real i 18 al FC Barcelona és força excepcional). És una obvietat matemàtica dir que el Barça, a qui suposem entre els cinc primers, es jugarà amb els altres 4 equips 24 punts, un botí d’un pes decisiu.
Doncs bé, el calendari d’enguany ha volgut que els enfrontaments directes entre el quintet es produeixin des de la jornada 12 (23 de novembre), en què hi ha programat un Sevilla – València, fins a la 18 (11 de gener), amb un València – Vila-real. Per al Barça, és més intens: comença a la jornada 13 (30 de novembre), amb la visita a Sevilla, i en les tres jornades següents rep el Reial Madrid i el València i va a Vila-real.
Des d’aquesta jornada setena i fins a la tretzena, el Barça té sis partits (Athletic, Almeria, Màlaga, Valladolid, Recreativo i Getafe), és a dir, disputarà 18 punts per a no perdre posicions i arribar al primer moment decisiu de la temporada en condicions òptimes. Vol dir no despenjat de punts i amb la plantilla el més llarga possible i el més en forma possible. Aquesta és la importància exacte que té la victòria a San Mamés.