dissabte, 11 d’octubre del 2008

Crisi i futbol, encara

Fa tot l’efecte que aquest hivern el mercat de fitxatges serà més atractiu que d’altres temporades. La crisi financera afecta molts clubs de futbol i per a obtenir liquiditat hauran d’alleugerir les seves plantilles. El problema aquest gener no serà d’oferta sinó de demanda. Els clubs venedors tindran problemes per a trobar clubs prou sanejats, valents i amb els diners per a fitxar-los els futbolistes.
De moment, només la lliga anglesa ha admès patir els efectes de la crisi financera i econòmica mundial. És lògic. Els seus clubs cotitzen a la borsa i han de ser transparents. Han estat l’objectiu de molts inversos internacionals, alguns dels quals s’han agafat els dits i alguna cosa més amb la crisi. És el cas del propietari del West Ham que és també el president del segon banc islandès que ha hagut de ser nacionalitzat. La importància de la borsa de Londres dins del món financer i la seva vinculació amb l’economia nord-americana acaba de fer la suma perquè els efectes de la crisi hi hagin arribat més de pressa i siguin més profunds.
Les solucions que s’apunten van totes en una mateixa direcció: retallar els salaris dels jugadors que han pujat un 12 per cent de mitjana les darreres temporades. Algunes veus han parlat de posar un sostre salarial com el que tenen els jugadors de l’NBA.
Des de les altres lligues, ningú es dóna per al•ludit. Ja ho faran. Els clubs espanyols no estan en millor situació. Aquest estiu passat, hi ha hagut més denúncies per impagament que mai. L’endeutament dels clubs i els salaris dels jugadors, posats en relació amb els ingressos, posen la majoria de clubs en situació clara de risc. El FC Barcelona és dels pocs clubs que presenta uns ratis assenyats, dins dels marges que recomanen la UEFA i la FIFA.
Es fa molt difícil creure que cap equip, inclòs el FC Barcelona, no patirà els efectes d’aquesta crisi. Tots els clubs necessiten del crèdit bancari per a afrontar el dia a dia i els bancs no estan per a grans alegries. I parlem d’una lliga que esponsoritza el BBVA. Doncs, aviat veurem si bé, bé va.