dimecres, 27 de gener del 2010

La valentia d’Ascó

L’Ajuntament d’Ascó ha aprovat per 7 vots a favor per 2 en contra presentar la seva candidatura a acollir l’anomenat Magatzem Temporal Centralitzat (MTC), per entendre’ns, un cementiri nuclear. M’ha semblat molt bé, sobretot per la valentia que ha demostrat el consistori de la Ribera d’Ebre que els darrers dies ha rebut tota mena d’amenaces de part dels quarters generals dels partits polítics instal•lats a Barcelona i pendents únicament de les conseqüències que aquesta decisió podria tenir pels seus interessos en les properes eleccions al Parlament. També trobo que ha estat una manera decidida de respondre la demagògia amb què es vol envoltar aquesta qüestió, certament molt delicada. Per exemple, l’argument que aquesta no és una decisió que hagin de prendre els Ajuntaments. És que ja és així. Ascó, com Yebra, només s’han presentat com a municipis candidats a acollir l’MTC, responent a la petició pública que s’havia fet, i ara serà el Ministeri d’Indústria qui decideixi. Em sembla molt millor aquesta manera de procedir, que hi hagi localitats que es presentin voluntàries, que no pas que sigui el Ministeri qui decideixi situar el magatzem en el primer municipi que li passi pel cap. Ara: de la mateixa manera que trobo bé que Ascó vulgui acollir l’MTC, també m’hagués semblat bé que hagués dit que no amb l’argument que la seva quota d’energia nuclear ja l’han superada amb escreix. El que vull defensar és l’autonomia municipal a prendre decisions que són de la seva competència, com ho és aquesta. Perquè al capdavall són els Ajuntaments els qui han de gestionar el territori en darrera instància. A Barcelona o a Madrid la política consisteix a mirar constantment les enquestes de cara a la propera contesa electoral, però en els municipis fer política vol dir resoldre els problemes més urgents de la població, sigui ara per a Ascó trobar vies per a revitalitzar l’economia local i donar feina als seus veïns, o sigui resoldre les tensions que provoca una immigració il•legal difícil d’assimilar, com a Vic. Dit això, jo crec que Catalunya, i els països occidentals en general, han de tendir cada vegada més a funcionar amb energies renovables amb l’objectiu, si fos possible, d’eradicar les energies contaminants i tan perilloses com la nuclear. Però ara mateix, l’energia nuclear és una realitat i una necessitat que genera uns residus que s’han d’emmagatzemar i el que s’ha de fer és vetllar perquè els qui els han de tractar ho facin amb el màxim de garanties de seguretat. Sense demagògies.

4 comentaris:

JAPT ha dit...

....totalment d'acord Jordi, la presio feta a l'alcalde d'Asco ,crec que elegit democraticament per el poble d'Asco,ha sigut per mi antidemocratica,per els aparells dels partits ,inclos els seu CDC ..els ajuntaments son uns ens locals i no uns titelles mes dels aparells dels partits...el PSC crec que al parlament va votar fa un temps a favor de la necesitat de fer un magatzem nuclear...el sr.President Montilla diu que la cuota catalana de l'energia nuclear ja es superior a la de l'estat,d'acord i la cuota de la soliraditat economica ,de les autopistes de peatje,de l'impost de l'aigua,del consell constitucional,etc...lo d'Asco i lo de Vic, es tot molt mes serios que un grapat de vots a la campanya de la tardo,pro com la Primavera del Corte Ingles o del Nadal comencen uns mesos anticipadament...

Lenny ha dit...

Hola, Jordi.

Els del Yoya em obert un diari online:

www.diarioyoya.com

Doneu-li una ullada. Salut!

SATANÀS ha dit...

Em sembla que aquesta vegada Jordi t´ equivoques del tot , en el seu moment el congrés dels diputats va votar per unanimitat la creació d´ un magatzem centralitzat de residus . Per això mateix , i dolguent-me molt , el Sr. Mariano Rajoy té raó , la potestat per dir on s´ ha de crear el magatzem l´ ha de tenir l´ executiu estatal , com pots donar la raó a l´ infinitat de municipis que vendrien en aquest moment la seva ànima per crear una mica de riquesa ? . Em sembla que aquesta vegada Jordi no l´has encertada gaire , i més valdria que rectifiquessis i reconeixis que en aquest aspecte l´ estat Espanyol ha de ser el màxim vetllador per la seguretat total .

Jordi Badia ha dit...

@Satanàs
si m'hagués equivocat, rectificaria, com d'altres vegades he fet quan m'ho heu fet notar. Però aquesta vegada no, perquè no dic pas el que em fas dir. Potser no ho has llegit bé. Decidirà el ministeri, ja ho sé i ja ho dic. I hi ha tres municipis que s'hi han presentat candidats a acollir el magatzem. L'únic que afegeixo és que aquest procediment, que es demani poblacions candidates, em sembla millor que no pas que hagués estat el ministeri qui hagués decidit a dit l'ubicació del magatzem. Jo no veig l'error per enlloc.