dijous, 14 de gener del 2010

Amb el cap ben alt

El FC Barcelona ha quedat eliminat als vuitens de final de la Copa del Rei. Ha guanyat el Sevilla al Ramón Sánchez Pizjuan, per 0 a 1 (gol de Xavi), però no n’ha tingut prou per a remuntar l’1 a 2 de fa una setmana al Camp Nou. Algun dia havia de passar; fins avui, tret del Joan Gamper i la Copa Catalunya, el Barça de Josep Guardiola ho havia guanyat absolutament tot. I no sempre es pot guanyar, no hi ha cap equip invencible. Els sis títols de la temporada, el ple de títols assolits el 2009, és una gesta insòlita que queda més en relleu per l'eliminatòria d'avui. Els blaugranes han sortit a guanyar des del primer minut, posant al terreny de joc una alineació que ha estat una declaració inequívoca de les intencions amb què afrontaven el partit de tornada: volien guanyar i el tècnic blaugrana, Josep Guardiola, no ha reservat ningú, només ha mantingut la concessió de Pinto a la porteria i ha posat la parella Piqué – Puyol al centre de la defensa i, al davant, Henry, Ibrahimovic i Messi (els laterals i el centre del camp són faves comptades, no hi ha gaire més on triar). La primera part ha estat molt intensa i molt igualada; el Sevilla s’hi ha jugat totes les forces i ha aconseguit mantenir el joc, primer, a camp blaugrana i, després, a mesura que anava defallint i perdia la pilota, no gaire a prop de la seva àrea; Palop ha salvat un parell de bones ocasions, però el 0 a 0 reflectia bé el que havia succeït. En canvi, la segona part ha estat una història totalment diferent. S’ha jugat de manera constant i abassegadora al camp del Sevilla, dins de la seva àrea molt sovint. El Barça només ha fet un gol, al minut 64, tot i que n’hauria pogut fer quatre o cinc més ben bé però ha topat amb un Palop excel•lent, que ha tret rematades a boca de canó, i amb el pal que ha escopit un xut de rosca de Messi. No ha pogut ser perquè ha faltat encert i sort. Caure eliminat provoca tristesa, és clar, perquè l’esportista sempre vol guanyar i acceptar la derrota és un gest que li costa de fer, per més necessari que sigui i entengui que n’és una part també. El Barça ha caigut eliminat, sí, però ho ha fet amb el cap ben alt. I si no serveix de consol, almenys, s’hi assembla. Em penso que els barcelonistes poden estar ben orgullosos del seu equip i de l'entrenador que tenen.