divendres, 29 de gener del 2010

Economia blaugrana en clau electoral

El vicepresident del FC Barcelona Joan Boix i el seu director general, Joan Oliver, van presentar ahir el tancament econòmic a meitat de semestre amb un resultat positiu de 8 milions d’euros nets i van considerar que, vista la situació de crisi econòmica greu, aquest benefici té molt de mèrit i diu molt de la seva gestió. Em sembla força discutible. A mi m’ha semblat que més que la crisi econòmica general els números presentats reflecteixen que el club és en un any electoral i que la Junta Directiva va fer a l'estiu un esforç excessiu per a garantir-se un bon any i ara l'ha fet per a quadrar uns bons resultats econòmics. Hi ha dues xifres que em semblen significatives: la primera, els ingressos extraordinaris obtinguts amb el traspàs d’Eto’o i la venda d’una parcel•la de Sant Joan Despí, pels quals han ingressat 32,6 milions d’euros. Sense aquests diners, com va reconèixer Boix, els resultats serien negatius. Però, més enllà de la xifra concreta, el que em sembla més rellevant és que, a diferència del que van fer ara fa un any, en comptes de comptabilitzar la meitat dels ingressos, o només una part i deixar-ne la resta per al tancament definitiu de juny, l’han registrada tota sencera. I el segon paràmetre que em sembla significatiu és que la massa salarial esportiva (118 milions d’euros) sobre els ingressos s’ha enfilat fins al 61 per cent, el rati més alt des de l’època del president Joan Gaspart, que va arribar a un inconscient 88 per cent; des de la presidència de Joan Laporta, aquest rati que reflecteix els diners d’ingressos destinats a pagar els esportistes s’havia mantingut o bé per sota o bé just al llindar del 55 per cent que els organismes internacionals consideren òptim. Aquesta dada em sembla molt rellevant. D’una banda, perquè és fruit de l’excel•lent temporada que ha fet l’equip; en els 118 milions d’euros hi ha els premis que s’han pagat als futbolistes pels sis títols aconseguits, uns 50 milions d’euros, però també s’explica pels fitxatges fets tant en futbol com en les seccions. I, d’una altra banda, eleva excessivament la tensió pressupostària. És indubtable que s’haurà de corregir perquè ni la imminència d’unes eleccions justifica estirar més el braç que la màniga.

5 comentaris:

General Fórceps ha dit...

Totalment d'acord. La venda de patrimoni saps bé que es una flagrant violació d'una capital promesa electoral, però no em presenta dubtes contables. No cal ni que digui que vendre patrimoni-sòl i reinvertir-lo en patrimoni-plaquetes de colors Foster es una patranya i una imbecilitat, en tant en quant el dia que venguem el camp ho farem pel valor del sòl, no per la infraestructura en sí.

El que m'interessa més es la comptabilització de la operació Eto'o, preu de venda que se li atribueix, i quadres d'amortització.

¿Tens aquests documents?

Gràcies.

Jordi Badia ha dit...

@General Fórceps
El preu de venda de l'Eto'o és de 20 milions d'euros. Tots de benefici perquè el seu fitxatge ja estava amortitzat.
Amb el traspàs que s'han perdut diners és en el de Gudjohnsen.

General Fórceps ha dit...

Gràcies Jordi.
Aleshores Ibra es conptabilitza a 65-70. Crec que 'inmoral' comença a 75, no?

Anònim ha dit...

no tens ni idea de comptabilitat. Els comptes estan fets rigurosament sota el nou pla comptable, tal com s'ha de fer.
1. si no s'inclou la venda d'Eto, tampoc s'hauria d'incloure les compres de Ibra, ...
2. patrimoni: s'ha de tenir en compte tant la venda de patrimoni com la inversió en patrimoni. I tu només tens en compte una part.
Només mires una mitat de la moneda, just la que va en contra. Perquè?

Jordi Badia ha dit...

@Anòmim
En cap cas dic que els comptes no siguin rigorosos o que no segueixin el nou pla comptable.
Si llegeixes bé, el que dic és que a diferència del que van fer l'any passat, en què el traspàs del Ronaldinho no el van comptabilitzar sencer en els números presentats també mig termini, com ara, aquesta vegada el traspàs d'Eto'o l'han comptabilitzat sencer. I sobre la venda d'una parcel·la de Sant Joan Despí, són ingressos extraordinaris i va ser el mateix Boix qui va reconèixer que sense aquesta venda no hi hauria hagut beneficis.
Jo em limito a dir les coses tal com les veig. I em miro les dues cares de la moneda, i el canto i tot. No hi busquis cap rerefons que no n'hi ha cap.