divendres, 24 de juliol del 2009

L’incendi dels Ports

L’incendi al Parc Natural dels Ports de Beseit ja fa quatre dies que crema i encara no s’és a prop d’apagar-lo. Fins ara, és de llarg el pitjor incendi d’aquest estiu a Catalunya, sobretot, perquè ha provocat quatre morts. També és el que més polèmica ha desfermat i el que ha acaparat més atenció per part dels polítics que un a un hi han anat passant i han anat fent declaracions. Les crítiques que s’han fet han anat en un doble sentit: d’una banda, l’alcalde d’Horta de Sant Joan va dir que hi havia hagut relaxament en un moment en què als bombers els va semblar que ja l’havien controlat i que hi ha descoordinació entre les unitats que hi participen; i, d’una altra banda, també a Horta de Sant Joan els veïns s’han queixat que els bombers no els han deixat ajudar. Crec que aquest tipus de polèmiques són inevitables i m’imagino que deuen passar a tot arreu, perquè en els moments de tensió les persones tendim a reaccionar de manera intempestiva. Ara, també em sembla que, en aquest cas, amb l’incendi cremant descontrolat i amb quatre cossos per a enterrar, era una polèmica que s’haurien pogut estalviar, especialment aquelles persones amb càrrecs de responsabilitat. Desconec què ha succeït als Ports. I no crec que haguem de jugar a fer de bombers. Considero que fan una feina dificilíssima i heroica. Ara, per l’experiència que tinc d’aquest estiu, penso que l’espai que tenen de millora és molt gran. En aquests verals hem patit dos conats d’incendi. Del primer, a tocar del poble, ja en vaig parlar. El segon va afectar l’abocador que tenim a sota, ara fa uns deu dies. En els dos casos, els bombers –suposo que les unitats que hi ha destinades a Calaf– van trigar a arribar i ho van fer per itineraris sorprenents. Si el foc hagués estat al Fondo de la Rita o al Tossal del Ribera, ho mig entendria. Però arribar a la Guàrdia Pilosa i a l’abocador haurien de tenir-ho per la mà. Jo crec que els bombers haurien de conèixer el territori molt millor del que el coneixen i que no passa res, al contrari, si es deixen ajudar pels pagesos, els caçadors, els ciclistes o qui sigui que conegui tots els camins i caminois per on arribar de pressa al foc.

1 comentari:

Rosebud ha dit...

Jo també soc del parer que els bombers fan una feina extraordinària i es juguen la vida sempre, però si que és veritat que haurien de conèixer molt millor el territori.
Durant l'hivern, per exemple, o en èpoques més tranquil·les, haurien de dedicar-se a passejar per la zona que cobreixen, conèixer els veïns, anar per les cases de pagès, saber quines dreceres han d'agafar per fer més ràpid i millor la seva feina, etc. Fins i tot, potser evitaria algunes morts i accidents com els que hi ha hagut aquests dies als Ports.

I tal com diu la cançó que canten els meus fills "Visca els bombers, quan vénen d'apagar foc, amb la camisa bruta i el bigoti tort".