dimecres, 29 de juliol del 2009

El cost d’Ibrahimovic

La presentació del tancament econòmic de la temporada passada va servir també per a conèixer, amb més o menys exactitud, el cost real del fitxatge de Zlatan Ibrahimovic. Dic amb més o menys exactitud perquè de l’explicació del director general corporatiu, Joan Oliver, no se’n derivava la xifra de 66 milions d’euros que tothom ha donat per bona sinó la de 69 milions d’euros. Segons la seva explicació, el FC Barcelona ha pagat a l’Inter de Milà pel davanter centre suec 45 milions d’euros més Eto’o, el valor del qual l'han fixat en 20 milions d’euros. La suma és fàcil: 65 milions d’euros. La confusió, que ni Oliver ni cap dels directius que hi havia a la taula va fer res per a aclarir, es va generar quan el director general hi va afegir el cost de la cessió de Hleb, que també serveix per a pagar Ibrahimovic. Va dir que el FC Barcelona es seguia fent càrrec del sou però que, per a complir amb la normativa italiana, segons la qual un club no pot tenir un jugador sense cobrar, l’Inter rebria del club blaugrana 1 milió d’euros en concepte de salari del bielorús. La suma és fàcil: 65 milions més 1 és igual a 66. Però resulta que, si ho tinc ben entès –i em sembla que sí–, el Hleb cobra prop de 4 milions fixos i no se sap que hagi renunciat als 3 que li faltarien. Per tant, als 66 milions cal afegir-n’hi 3 més, addició que fa un total de 69 milions. No acabo d’entendre perquè no donen els números bé; no em crec que sigui per deixar aquest fitxatge 1 milió per sota del de Kaka. A mi tant me fa perquè 3 milions amunt o avall no canvien la meva percepció d’aquest fitxatge; considero que el FC Barcelona ha traspassat la frontera de la decència i, vistos els números del tancament, més aviat justets i preocupants, també la de la prudència. A la presentació de l’Ibrahimovic hi van anar més de 60.000 persones. Una barbaritat que va acabar com el rosari de l’aurora. Aquesta assistència rècord d’aficionats s’afegeix a les expectatives, ja de per si desmesurades, que aixeca aquest espigat davanter que, encara que no ho vulgui, ho tindrà complicat per evitar que el comparin amb l’Eto’o.

11 comentaris:

Christian ha dit...

Aqui hi ha un problema de concepte: Etoo pot valer 20 millons, però perquè ells han volgut. Si els deures estiguessin fets (el jugador lligat i sense el cartell de transferible), el preu de mercat d'Etoo hauria d'haver estat per sobre dels 50 milions d'euros. És una operació amb molta trampa. Costa 65, com en podría costar 95.

Ibrahimovic ho té fàcil perquè és un excel·lent futbolista.

Salutacions

òscar ha dit...

com que la fe culer és forta, diré que la fé en el suec és inversament proporcional en la poca que els hi tinc als que ens dirigeixen.

Anònim ha dit...

El davanter Suec ho tindra facil per fer oblidar l'Eto,ja que la seva arribada ha estat beneïda pels diaris esportius de la ciutat i ja sabem tots que molta gent abans d'opinar primer llegeix el diari.
Pel que fa el cost real de la operaciò s'acosta mes als 100 que als 60,ja que l'Eto no crec que valgui menys que el suec.
Vaja un bon pack anticrisi.

Salutacions.

jan ha dit...

El tema Hleb encara no está clar, inclús pot ser que vagi a l'Stutgart. Jo esperaré a saber com ha acabat realment per poder opinar. L'únic cert és que el fitxatge de Hleb va ser un error.

Si Eto s'ha valorat amb 20 millons, amb 0 o amb 90 M m'és igual (només importa pel 5%, segons informa la Vanguardia ahir). Si dius que Eto val 50M, llavors diras que Ibra val 95M; o si dius que Eto val 0, llavors dirás que Ibra val 45.
Yo crec que lo més correcte és dir que Ibra ha valgut 45M euros + Eto.

Jan
Figueras

Jordi Badia ha dit...

@Jan
El preu de valor de l'Eto'o no tan fa. Equival al benefici que es farà o deixarà de fer en aquest exercici. El club ha pressupostat ingressar 20 milions d'euros per traspassos de jugadors. Si a l'Eot'o el valoren en 20, com han fet, li has de restar els 4 que deuen quedar per amortitzar; el benefici pel traspàs d'Eto'o serà de 16. A partir d'aquí, és fàcil fer els càlculs sobre un valor de 50 o de 0.

jan ha dit...

"considero que el FC Barcelona ha traspassat la frontera de la decència"
Jordi, no estic d'acord amb aquesta frase. No entec perquè el Barça no ha estat decent. Si vols competir amb els millors i guanyar titols, has de fitxar els millors jugadors, i aquest valen diners. Els grans equips d'Europa, Chelsea, Madrid, Manchester, Milan (ara veig que no tenen tants diners), tots gasten molts diners per intentar fer el millor equip.

i tampoc comparteixu una altre frase: "vistos els números del tancament, més aviat justets i preocupant",
jo he vist els números publicats als diaris, i a falta de veure la memoria auditada, els números són bons, els ingressos aumenten, el benefici d'explotació aumenta, i inclús el benefici net és positiu. I la deuda no aumenta gaire.

Jan
Capital de la comarca del Sud de França

jan ha dit...

Jordi, uff, contestes molt ràpid !!!
Però et deixes l'altre part de l'argument: si valores Eto amb 20M, hauràs de pagar 65 per Ibra; si els valores amb 0, "només" hauràs de pagar 45 per Ibra.
El que guanyes per un canto, ho perds per un altre.

Cuidado, t'estic parlant de LA REALITAT, no em poso en temes de contabilitat creativa.

Jan
Figueres

Jordi Badia ha dit...

@Jan
no és comptabilitat creativa. Els balanços d'un club, d'una empresa, en reflecteixen la situació econòmica real. pensa en la teva situació econòmica, que segur que no es redueix als diners que portes a l cartera i tens a la caixa.
A més, tingues en compte que l'Inter no venia Ibrahimovic per 45 milions i prou; l'havien valorat en molt més i el Barça hi ha arribat posant-hi Eto'o i la cessió del Hleb.

Jordi Badia ha dit...

@Jan
Crec que pagar aquestes quantitats de diners per un jugador, ho faci el club que ho faci, és una indecència, i en aquests moments de crisi econòmica, encara més. És la meva opinió i, com a tal, té la importància que té, que deu ser ben poca. Però no puc deixar d'expressar-la.
Del tancament econòmic en tornaré a parlar, potser. Si dic que és justet i preocupant, ho dic perquè els beneficis s'han obtingut gràcies al traspàs de Ronaldinho i Oleguer. La normativa ha canviat i ara els traspassos de jugadors formen part de l'activitat ordinària dels clubs. No hi ha res a dir. Ara, sempre he cregut, des que estava a l'Avui, que l'activitat dels clubs ha de ser sostenible sense els traspassos de jugadors perquè si no hi ha el risc que les necessitats econòmiques en condicionin la política esportiva. No és el cas ni de Ronaldinho ni d'Eto'o, que s'han traspassat per raons esportives. I tampoc passa res que en una temporada o dues s'hagi de recórrer a vendre un jugador. Però no pot ser un recurs constant, no per un club com el Barça.

Aqua RF ha dit...

Mireu. Per a mi, -i ja ho he comentat en alguna altra ocasió- els diners que s'han pagat pel suec son una autèntica barbaritat, digne del millor Florentino. No tant pels 45 M. d'€ pagats a l'Inter, sinó per que penso que hem regalat l'Eto'o. Des del mateix Inter de Milà han reconegut que han fet el negoci del segle.
Ara bé, la temporada passada teniem el mateix debat amb el fitxatge de l'Alves. Pagar 36 M. d'€ per un lateral també va semblar una bestiesa, però el rendiment final del jugador va provocar que ningú ho qüestionés. Fins i tot s'ha dit que va ser una bona inversió.
Espero, com a mínim, el mateix rendiment de l'Ibrahimovic.

jan ha dit...

Primer de tot, gràcies per la detallada resposta. Només un últim comentari: el que vull dir és que el euros que posis a Eto (que sumen) són els mateixos en què augmenta Ibra (que resta la mateixa quantitat)

respect l'altre comentari, totalment d'acord amb tu que és un camp d'opinió. Jo veig bé gastar-se 40 o 60 o 90 M euros en un fitxatge, sempre que el teu model de negoci aguanti la inversió. De la mateixa manera que una empresa pot fer operacions de cents de milions en un una adquicisió.

Del tema econòmic he opinat només amb el que he vist als diaris. I aquesta impressió era bona. Quan tingui la memoria podré veure els detalls i opinar amb més arguments.

Salutacions,
Jan (ara a Empuriabrava)