dijous, 25 de desembre del 2008

Per Nadal...

Per Nadal, cada ovella al seu corral. És una dita molt coneguda. Personalment, això de les dites, els refranys, les locucions, etc., m’han fet molta gràcia. Vull dir que no me les he cregudes mai. En recordo poques i no n’uso mai. A vegades jugo a estrafer-les, a canviar-ne el sentit, o a empescar-me’n de noves, adequades a la conversa. Sovint es diu, i és una consideració força acceptada, que aquests pensaments contenen molta saviesa, que serien una mena de reserva de la cultura popular. No ho veig així. Perquè per a cada refrany n’hi ha un altre que afirma tot el contrari, o gairebé. En fi, d’altres ho han dit abans, amb més coneixements i molt més bé. Però està bé que es conservin.
El problema d’aquest refrany en concret és que des de molt abans que algú amb poca feina el trobés –o algú que volia tenir els fills a casa, vés a saber– les ovelles van decidir deixar de viure en ramat i fer-ho en parella i procrear, de manera que ara hi ha sempre més ovelles que corrals i quadrar una quantitat i l’altra ha esdevingut impossible. Sí, com que de festes gràcies a Déu no ens en falten –l’agraïment en aquest cas és literal–, hi ha la possibilitat de repartir-nos, i sinó és per Nadal serà per Sant Esteve, Cap d’any o Reis. I, encara, si ni amb tanta festa l’equació no som capaços de resoldre, hi ha l’opció d’anar alternant-ne la celebració un any a cadascun dels corrals d’origen de les ovelles. Però no deixa de ser un embolic que fa molta mandra.
Amb tot, hi ha un altre aspecte que posa molt en dubte la veritat del tal refrany, tot i que enguany sembla haver-se corregit notòriament. Ni que sigui per la força de les circumstàncies. I és que d’uns anys ençà, des de fa força anys, de fet, s’havia anat imposant el costum d’anar a un corral de lloguer, vull dir d’anar a un qualsevol restaurant. Però segons he llegit i sentit a les notícies, les famílies han decidit tornar a cuinar i fer l’àpat de Nadal cadascú a casa seva de manera que el refrany recupera vigència.
En fi, gràcies per l’atenció i la fidelitat, i Bon Nadal tinguin! (al corral que bonament els pertoqui.)

1 comentari:

Anònim ha dit...

PLE D'OVELLES EL CORRAL,DONCS L'ESCUDELLA A L'HOSTAL.

PER NADAL L'OVELLA A TAULA I PER CAP D'ANY, LA GATA MAULA.

PER NADAL, EL PASTOR PERD UN JORNAL.

SI PER NADAL TENS CORRAL, GOS D'ATURA NO ET CAL.

(Algunes innovacions) Salut.