dilluns, 8 de desembre del 2008

Elogi de l’observació

Hi ha persones que tenen el do de l’observació. Vull dir que quan miren, és a dir, quan fixen la vista en algú, alguna cosa o algun fet, són capaces de fer-ho amb una atenció extraordinària i de veure-hi uns qualssevol detalls que a la resta de mortals ens passen desapercebuts. I, d’entre aquestes persones, n’hi ha encara unes altres, no moltes, que tenen el talent de convertir les seves observacions en literatura. La literatura de l’observació que tant apreciava Josep Pla. Essent periodista, jo faig tot el que bonament puc, que per a mi és molt.
És clar, predir que la crisi econòmica mundial colpejaria, més d’hora que tard, l’esport no sé si pot agafar la categoria d’observació. Era massa evident. L’escuderia japonesa Honda ha estat el primer cas. Ja en vam parlar. Ara s’hi afegeix McLaren – Mercedes. L’escuderia japonesa és a la Fórmula 1 des del 1964. S’hi gasta uns 400 milions d’euros l’any, que aviat és dit. I és veritat que els resultats esportius que obté són més aviat pobres. Però ho deixa per la crisi. Perquè també per la crisi es rumia què fa amb l’escuderia de motociclisme, on sí que n’és el referent del campionat.
L’escuderia anglesa no plega, potser perquè té el campió del món i perquè significaria tocar de mort el campionat de Fórmula 1 mateix. Però ha advertit que els 350 milions d’euros que hi destina per temporada s’hauran de reduir a 110 milions. Per culpa de la crisi, també, que deixa sense espónsors els equips. El cas de McLaren és doblement dur perquè el Banc Santander se li’n va a Ferrari el 2010. Sembla que les vaques seguiran magres, ben bé, fins més enllà del 2011.
En aquest context, algú es pensa realment que el futbol en sortirà indemne? Bé, doncs sembla que sí que hi ha qui s’ho creu, malgrat les notícies que comencen arribar de la lliga anglesa i dels problemes financers que pateixen força equips de la Lliga espanyola. La qüestió seria veure qui és el primer a posar seny, però observant com actuen els nostres dirigents, sembla que abans veurem alguna caiguda. Ja ho sentirem a dir!