dimecres, 18 de febrer del 2009

El Barça al descobert

Demà surt publicat el meu llibre El Barça al descobert, de l’editorial Ara Llibres. Des de l’anunci de la publicació i amb l’avançament dilluns d’uns fragments escollits per El Periódico, s’ha generat una expectativa que no goso de qualificar. El punt de més controvèrsia és saber fins a quin extrem puc haver faltat a la confiança que es va dipositar en mi. Estic segur i convençut de no haver-ho fet. Vaig reflexionar molt i durant molt de temps abans de posar-me a la redacció de les 162 pàgines de què consta el llibre i vaig parlar-ho amb diverses persones amb qui crec que puc confiar, en el seu criteri i la seva amistat. I m’hi vaig decidir per dues raons fonamentals.
La primera d’aquestes raons té a veure amb mi i la meva imatge. És un llibre en defensa pròpia. Durant els cinc anys en què vaig ser director de comunicació del FC Barcelona, abans d’acceptar el càrrec i tot, vaig ser objecte d’una campanya de desprestigi molt dura de pair i entendre. Va durar els cinc anys, amb intervals d’intensitat variable. En el llibre no passo factura a ningú ni em revenjo de ningú. Tan sols faig una descripció, sense qualificatius ni valoracions –algun se n’escapa, és clar, però té valor general–, del context en el qual vaig haver de fer la meva feina. Llavors, no em podia defensar. Ara sí i ho faig. Hi tinc dret. Es tracta de la meva imatge. Els periodistes som una firma i poca cosa més i aquesta firma depèn en un grau extrem de la credibilitat que tenim.
Crec que si m’hagués quedat en aquest primer punt, el llibre hagués tingut interès per a mi i algunes poques persones més. D’aquí la segona raó que l’ha impulsat: Donar una visió inèdita i insòlita d’un període de la història del FC Barcelona que ha estat crucial i ha estat d’una intensitat i emotivitat colossals. Inèdita perquè encara ningú ha explicat des de dins del club els fets de més transcendència institucional d’aquests cinc darrers anys. I insòlita, perquè un document d’aquest tipus no existeix en l’abundant bibliografia sobre la història del FC Barcelona.
El llibre és un relat en primera persona de la meva experiència. Hi ha una càmera que m’enfoca constantment –la metàfora és de Jordi Puntí–; qui va posar-se davant de l’objectiu d’aquella càmera hi surt retratat. Espero no decebre ningú, ni en un sentit ni en l’altre.

22 comentaris:

Isabel de Llegim...? ha dit...

Que vagi molt bé la presentació de demà.
T'esperem a Igualada el proper dia 26 de març a les 8 del vespre a la sala de socis de l'Ateneu.

Anònim ha dit...

Els socis (propietaris del Club fins que es demostri el contrari) tenim dret a saber què ha passat en tots els casos que expliques al llibre.
Si no s'explica la veritat des de la junta directiva -faltant a la famosa transparència i aixecament de catifes que tants i tants vots els va donar per arribar a guanyar les eleccions-, trobo molt bé que es faci des de fora.
És un llibre que esperem i, sobre tot, necessitem per tal de coneixer de primera mà què han fet aquesta gent en qui vam depositar la nostra confiança.
Penso que has estat valent i conseqüent amb la teva professió de periodista. Enhorabona.

Unknown ha dit...

Ahir a l'Fnac de Diagonal Mar ja venien el llibre.
Salutacions.

Anònim ha dit...

Hola Jordi.
Et felicito per haver-te atrevit a explicar tot això. Són coses que m'apassionen. Soc un soci normal i corrent i la curiositat es gran.

Vaig llegir els relats del Periódico i li cardes alguns pals a Sandro Rosell. En aquest cas, no sé com pot netejar la teva imatge explicar que en "en Laporta em va dir tal o cual sobre el Sandro"...
Ei, no dubto que t'ho digués, però Laporta té credibilitat zero. Avui et diu blanc i demà negre. Bé, tú ho has de saber millor que ningú.Es el que va comentar el Toni Freixa a Catalunya Radio, que hi han vivències teves personal indubtables i altres coses que "et van arrivar" per terceres persones i que poden treure credibilitat a alguns passatges.

He llegit per alguns llocs que ets bastant afí a Ferran Soriano. M'agradarà veure si n'expliques alguna d'ell o potser en surt indemne.

La meva impressió sobre vostè, així desde fóra, es que eres un manipulador, sesgador de notícies i tergiversador d'informacions. Bé, potser vaig caure al parany dels que et van atacar tantes vegades. Però la vertiat, és la imatge que es desprenia de la teva persona. Aquí al blog i per la radio, sembles un paio prou sensat, la veritat i m'ha sorprès.

En fi, llegirem el llibre i gràcies.

Salut i llibertat.

Anònim ha dit...

Enhorabona pel missatge que ens fas arribar des del blog, els qui et coneixem sabem que hauràs escrit des del cor, però també des del raonament, i que tothom té dret a expresar-se, més i tot quan ha estat qüestionat i una mica en l'ull de l'huracà.
No perdis mai la força a l'escriure, doncs cal fer refleixonar a més d'un..........
M.

Anònim ha dit...

Expliques al llibre perquè la immensa majoria de periodistes no et podien ni veure?

Anònim ha dit...

Quan llegia segons quines editorials de la revista BARÇA Camp Nou tenia vergonya aliena; espero que el llibre serveixi d'excusa i per entendre el context en que s'escribien.

Anònim ha dit...

El què és evident és que durant aquests cinc anys has estat un professional del Club, i la veritat, molt ben pagat, amb la qual cosa havies de fer i obrar segons qui et pagava i et va posar al teu lloc, és a dir, el president. Per aquest motiu no crec que el què expliquis tingui massa credibilitat, sobretot referent al sr. Laporta. Dels altres temes espero que hi hagui coses de gran interès.

SPACESTAR ha dit...

Hola Jordi,
En principi la primera conclusió és que et donen pals per tots el costats. Vols dir que et mereix la pena? Jo intentaré fer-me amb un exemplar i després valoraré. Crec que es el més just. El que pasa Jordi és que estas, vullguis o no al mig d'una batalla i es molt difícil sortir indèmne. Jo crec en la teva honestitat i al menys has estat valent...molt valent.

Anònim ha dit...

Jordi, ara que som un Club solidari al món ¿què faràs amb els calers de la venta del llibre? ¿els donaràs a Unicef o aniran a la butxaca?

Salutacions.

Anònim ha dit...

Al meu entendre, al Jordi Badia li fotien pals en gran part per enveja o per diana fàcil. El lloc de director de comunicació del Barça és un dels més preuats pels periodistes i a la vegada un dels més ingrats. El Jordi va cometre el pecat d'arribar a dalt de tot en només tres anys fent esports, des que és nomenat cap d'Esports de l'AVUI (2000) fins que Laporta el crida (2003). Havia estat a l'"Aquest any cent!", però la majoria dels periodistes que cobreixen Barça, els de base i els que manen, quasi no el coneixien. A partir d'aquí, segurament no va tenir prou mà esquerra amb alguns mitjans -d'aquí arriba el passat estiu el fitxatge d'Estiarte, tot i que no sigui el mateix càrrec-, sempre a punt per fotra-li la garrotada que volien clavar-li al Laporta, però que no podien perquè el club anava sobre rodes. També va influir que Rosell volia un(a) altre cap de comunicació i ja coneixem la influència del Sandro entre els mitjans. Té un niu de seguidors. També va influir les aliances del Barça a nivell comercial amb els mitjans (no sé en quin grau ell n'és protagonista), bàsic pels diaris esportius. I també va influir el que suposava trencar amb una manera de fer de cap de comunicació que encarnava Ricard Maxenchs, que es desvivia per satisfer els periodistes. El Jordi tenia un altre tracte -no dic que millor-, molt més cara a barraca i amb l'objectiu lògic de trencar moltes innèrcies que el nuñisme havia teixit durant 25 anys. També seu era l'objectiu de crear un altre llenguatge entorn el Barça. Finalment, una vegada apuntalada la reforma de l'àrea de premsa del club, Badia va esdevenir a la pràctica un assessor directe de Laporta -m'atreviria a dir amb molt de pes, era un dels dos únics executius que assistia a les reunions de la junta- fins que es van anar distanciant a partir del 2007. El per què? Suposo perquè, com al primer equip, a la llotja i als despatxos executius també van deixar de tocar de peus a terra. I aquí comencen tots els problemes. Contràriament al que es pugui pensar, el llegat que Badia deixa crec que és un club menys sectari amb la premsa i més potent de discurs de fons. I, tot i la dimissió, estic segur que és un convençut del projecte Laporta.

Anònim ha dit...

Home amb el Lluis Mascaró sí que es portaven bé no? Només cal sentirlo a Cat Radio com el defensa sempre.

Ja ho sabem amb aquests del Diari Sport, "sempre amb el Barça". La mare que els va parir...

Anònim ha dit...

Tú libro es completamente prescindible en mi biblioteca. No me interesan tus batallitas para saber que ejerciste el cargo de manera partidista y desde la prepotencia y el pensamiento único. Muy mal, Badia, muy mal.

Anònim ha dit...

A la portada del llibre no surt el Ronaldinho...ah esclar, que el va portar el Sandro...

Total, era millor fotre al Henry que deu haver representat molt més al Barça que no pas el gaútxu, oi?

Mare meva...

Anònim ha dit...

En el blog de Alex Santos, te hace una rectificación a un pasaje del libro.
Con lo que se comprueba que Laporta te la metió doblada y bien doblada. Aquélla reunión la incentivó el presidente y no los periodistas. Tal y como lo cuenta Santos parece bastante creíble.

La de veces que Laporta te debió levantar la camisa...rediós!!

Anònim ha dit...

Mallorca, Uzbekistan, 7%, ja ja ja

Anònim ha dit...

Castellvi, quin problema tens amb el Jordi Badia? No et va tractar bé aquest estiu, noi? Deixa de taladrar. Si surt Henry a la portada és perquè està d'actualitat, Ronaldinho és aigua pasada.
El comprarem.

salutacions,
Lluís

Anònim ha dit...

Ja era hora que algú parlés!!!! Me'n vaig a comprar-lo. Fora els aprofitats del Barça!!

Anònim ha dit...

Lluís, ok, pero siguiendo tu línea argumental, Rijkaard también es pasado y bien que sale en la portada. En cualquier caso, es un debate estéril dónde los haya y lo mato aquí.

Jordi, me está gustando el libro. Te animo a que hagas una segunda parte para dentro de unos años. Es interesante descubrir entresijos de este tipo.
Interesante la fugaz aparición de Joan P. así como tu relación con Albert P.

Por cierto, en la pág núm 128 hay una errata. Sale la cifra 7.837. Revisa la hemeroteca y lo verás.
Hay otras cuestiones en el último tercio del libro que son suposiciones tuyas que tampoco se ajustan del todo a la realidad, pero bueno, ahora ya no tiene mayor importancia.

Saludos.

Anònim ha dit...

Esta molt malament escriure ara aixó i aprofitarse de haber estat al club, per cert, el carrec et va venir molt gran i no esta bè parlar malament dels que van estar tapan les teves continues errades com el Juanjo Castillo que em consta que dia a dia habia de corregir les teves carencies com a cap de comunicació amb la premsa, hauries de rectificar Jordi.

Anònim ha dit...

Ja era hora que algú expliqués les coses amb més transparència.
Enhorabona pel llibre.

Anònim ha dit...

Pere Abadal, què t'enrolles? Juanjo Castillo actua sota les ordres de Sandro Rossell per tapar els seus negocis. A qui vols enredar?