La Junta directiva del FC Barcelona ha decidit nomenar Johan Cruyff president d’honor del club. És una decisió tan inesperada com controvertida, sobre la que val la pena reflexionar-hi amb molta calma per arribar a entendre-la. Abans d’entrar en l’anàlisi pròpiament, em sembla que hi ha dues consideracions prèvies a fer: primera, el FC Barcelona és un club que històricament ha tingut dificultats per a integrar en la seva vida institucional les seves grans figures, més enllà de la seva vida útil, fossin jugadors, entrenadors o presidents. Al contrari, massa vegades s’han convertit en personalitats discutides que han generat més divisió que consens. És un llast per a la projecció institucional del club que hauria de corregir-se algun dia, pel bé de l’entitat. I, segona, Johan Cruyff és una llegenda del futbol mundial, com a jugador i com a entrenador. Va ser un futbolista excepcional, com n’hi ha hagut pocs, que va donar els seus millors anys a l’Ajax, amb tres Copes d’Europa, i que al FC Barcelona li va donar una Lliga espanyola inoblidable amb un 0 a 5 al Santiago Bernabéu d’una transcendència sociopolítica indiscutible. Com a entrenador, el seu llegat pel FC Barcelona és més fecund i no s’acaba amb les quatre lligues consecutives i la primera Copa d’Europa sinó que va més enllà, Cruyff ha deixat un segell inconfusible a l’equip, reconeixible mundialment, i una mentalitat d’equip guanyador que bona falta feia.
Ara bé: reconèixer tots aquests mèrits no treu que consideri la decisió de la Junta Directiva de nomenar Cruyff president d’honor del FC Barcelona sigui molt inoportuna per, almenys, tres raons. Primera, perquè un nomenament d’aquesta magnitud i transcendència, no es pot prendre a tres mesos d’unes eleccions en què el president no es presenta a la reelecció. Segona, perquè malgrat tots els seus mèrits, Johan Cruyff no és una figura que generi consens en el club, ans al contrari, divideix terriblement la massa social barcelonista. I, tercera, la forma no ha estat l’adequada, doncs aquest és un nomenament, que a la meva manera de veure, perquè Cruyff no genera unanimitat, s’hauria d’haver sotmès, com a mínim, a l’aprovació de l’Assemblea de compromissaris.
Crec que el president Joan Laporta ha comès una irresponsabilitat que tindrà conseqüències greus a mitjà termini. És una decisió que s’explica per raons electorals: no tinc cap dubte que persegueix dues coses almenys: radicalitzar la campanya i mobilitzar tot el vot cruyffista; és sabut que el principal rival de la candidatura oficialista, Sandro Rosell, manté una mala relació amb Cruyff, però dubto que l’exvicepresident caigui en una maniobra tan barroera i òbvia, i no dubto que, a més a més, provocarà la mobilització de tot el nuñisme i tot l’antilaportisme. Aquest és l’error a curt termini. A mitjà termini, el risc és immens, d’un mal terrible, al meu entendre: què succeirà si una futura Junta Directiva sotmet a la consideració de l’Assemblea la presidència d’honor de Cruyff i decideix revocar-la? En quina posició quedarà la figura de Cruyff? Quina lectura se’n farà arreu del món, quin exemple donarà el FC Barcelona?
A mi em sembla que aquesta és una decisió que s’ha pres sense pensar en el FC Barcelona ni en Johan Cruyff.
divendres, 26 de març del 2010
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
5 comentaris:
Ho has clavat,Jordi.
Vistos els darrers aconteixements protagonitzats pel president Laporta, hem d'estar preparats per uns mesos en què no ens deixarà de sorprendre (negativament). És clar que busca perpetuar-se, i continuar tenint el club controlat un cop ell ja no sigui el president. Primer, traeix el seu candidat i amic de la infància Godall, i aposta obertament i sense cap remordiment en favor de la candidatura de Ferrer que, després de tot el què s'ha dit que ha passat entre ells, també és tenir pebrots.
Ara nomena a Cruyff President d'honor sense consultar-ho als socis i sense tenir en compte les tremendes conseqüències que comentes.
Què més passarà en aquests tres mesos que falten per les eleccions?. Tot plegat és patètic.
I ningú té collons de parar-li els peus....???
Carles tens raó. "I ningú té collons de parar-li els peus....???". I tots els que estan a la Junta hi estan d'acord? Ningú diu res? Jo això m'ho he preguntat mil vegades i no només ara. Suposo que estem en un moment que tothom fa la viu-viu i que el més important és anar conservant la poltrona.
El que m'ha sorprès ha estat el Godall. Al final, potser ha demostrat tenir més personalitat i més seny que ningú quan públicament sempre havia donat la imatge contrària.
I aquí ningú treballa pel barça, cadascú treballa per ell.
...Jordi ,totalment d'acord amb tot l'article...com diu el Jordi "l'has clavat"....d'acord amb la Laura... jo tenia, crec que com molts altres una imatge del Godall..pro una petita xerrada amb ell i per certes actituts finals m'ha sorpres molt favorablement..i crec que Laporta aquet mes de Març ..s'ha enterrat politicament..es una opinio personal.
En Cruyff mereix tenir un reconeixament especial, i tant que si.
No se si la figura és exactament de President, embaixador, representant... o el que sigui.
El que en cap cas crec, es que no pot ser designat d'aquesta manera, a correcuita, a dit, sense consens, a final del mandant... etc.
Queda molt lleig que el Sr.Laporta faci aixó pel seu amic (ja veurem quan li dura, també) i CLIENT.
Totalment d'acord amb tu Jordi.
En Cruyff si tingues dos dits de front hauria de rebutjar l'oferiment.
En Laporta recorda aquells dictadors que en el seu llit de mort ho volen deixar tot lligat i ben lligat.
Espero que el proxim president del barça sigui una persona molt mes modesta i que no tingui aquest afany de protagonisme d'en Laporta
Publica un comentari a l'entrada