dimecres, 24 de març del 2010

Messi no marca, però el Barça guanya

El futbol, com la vida, tot sovint mostra una ironia finíssima: en la setmana en què més s’ha parlat de la suposada Messi dependència, el FC Barcelona ha guanyat l’Osasuna per 2 a 0 amb gols d’Ibrahimovic i Bojan. És a dir, que si la Messi dependència vol dir que l’equip blaugrana depèn de les genialitats de l’argentí per guanyar, i jo no sé entendre-la d’una altra manera, contra l’equip navarrès ha quedat desmentida de cop, encara que això no vulgui dir que el debat no rebroti dissabte, en funció de com vagi el partit contra el Mallorca. Ara que tots aquells que tinguin ganes de seguir-hi insistint d’arguments també en tindran perquè el partit contra l’Osasuna ha estat dolent, especialment a la primera part, i Messi no ha estat gens brillant, pel que ens havia acostumat els darrers partits, vull dir. Ha estat un partit molt espès. Ha començat malament. L’entrenador Josep Guardiola ha volgut fer una innovació tàctica, disposant un 4 – 4 – 2 amb rombe al mig del camp, i no ha funcionat. Al quart d’hora ha canviat de tàctica perquè l’Osasuna arribava amb molta facilitat; Valdés ha salvat el 0 a 1 al minut 4, en una altra intervenció d’aquestes de què ningú mai se’n recorda però que serveixen tant per a explicar la trajectòria d’aquest equip. I al cap de deu minuts, més o menys, Guardiola ja ha tornat a canviar la posició dels seus jugadors perquè continuava sense anar bé. Tants canvis tàctics serveixen per a explicar perquè el joc ha estat tan lent i imprecís. Almenys, és una explicació perquè el que s’ha vist és bastant incomprensible més enllà dels tòpics de sempre: la bona defensa del rival, la poca intensitat, l’actitud, i tota la pesca. De manera que la segona part ha començat amb 0 a 0 al marcador i amb una sensació d’ensopiment imprevist. El joc ha millorat una mica. Ha semblat que l’equip s’animava i que podia recuperar la fesomia tan coneguda i apreciada, i és veritat que hi ha hagut una millora, perquè la pilota ha sovintejat més l’àrea navarresa, però no cal exagerar; em penso que ha estat més per la incertesa del resultat i els errors de l’àrbitre. Al final, a la mitja hora de la segona part, en aquell minut en què la incertesa es converteix en angoixa, Ibrahimovic ha aprofitat una molt bona centrada de Maxwell –curiosament dos dels jugadors més controvertits– per inaugurar el marcador i a cinc minuts del final Bojan l’ha sentenciat. Amb aquesta victòria, el Barça ja suma 71 punts en 28 partits, un guarisme de rècord i que, a pesar que se’n va a dormir líder a l’espera del que faci el Madrid a Getafe, no li serveixen per tenir mig coll avall el títol.