diumenge, 21 de març del 2010

Lidera Messi, guanya el Barça

No sé si el FC Barcelona té dependència de Messi, però el que està succeint aquests darrers partits, i quan dic darrers vull dir des de fa força jornades, fa que s’hi assembli molt. El FC Barcelona ha guanyat per 2 a 4 el Saragossa, a la Romareda, i ha sumat els tres punts que eixuguen la distància que el Madrid havia agafat ahir, guanyant l’Sporting al Santiago Bernabéu. Messi ha fet tres gols un altre cop –la tercera vegada aquesta Lliga i la segona consecutiva que ho fa– i ha provocat el penal del quart gol en una jugada individual quan el Saragossa, sorprenentment, a les acaballes del partit, havia escurçat el marcador posant un inquietant 2 a 3. L’entrenador blaugrana Josep Guardiola ha explicat que és lògic que si Messi és avui el millor jugador del món l’equip depengui més d’ell que no pas d’un qualsevol altre company seu. I és d’un sentit comú aclaparador. Ara: els números que porta l’equip fan pensar que la relació entre l’equip i Messi vagi uns quants punts més enllà de la gran incidència que té en el joc i que s’acosti a la dependència: l’argentí porta 25 gols a la Lliga i 33 en el conjunt de les competicions oficials i ha marcat 11 dels 13 darrers gols de l’equip; potser no és dependència, però hi comença a haver, com a mínim, molta addicció. I encara més enllà d’aquests números, hi ha la seva actitud que el converteix en el líder absolut de l’equip al terreny de joc. La jugada del penal serveix per a definir-ho exactament: el Saragossa s’havia acostat perillosament al marcador, amb un 2 a 3 desconcertant i amb dos minuts per jugar més el temps de descompte; Messi ha agafat la pilota, ha entrat a l’àrea is’ha posat a driblar rivals fins que li han fet penal. Llavors, en comptes de xutar-lo, ha deixat que ho fes Ibrahimovic perquè el suec necessita marcar i tornar a agafar confiança; l’argentí sap que l’equip necessita el suec com el pa que menja i ha tingut un gest inequívoc per al benefici del col•lectiu. Messi està en un estat de gràcia exquisit que posa més en relleu el decaïment d’Ibrahimovic. El davanter suec ha entrat en joc i s’ha mogut molt i força bé, però ha fallat tot el que ha tingut i, especialment, ha errat un gol cantat. Al marge de les individualitats, del cara i creu entre Messi i Ibrahimovic, el Barça ha fet un molt bon partit, en conjunt, en pràcticament totes les facetes, durant les tres primeres quartes parts del partit, i només se li ha de retreure que hagi badat el mig quart últim, amb el 0 a 3 a favor. Un pecat menor.