divendres, 19 de març del 2010

Una degradació alarmant

Dilluns, la directora de TV3, Mònica Terribas, va entrevistar el president de la Generalitat, José Montilla. L’entrevista va tenir una audiència molt notable. És lògic, perquè hi ha temes prou greus damunt la taula com per tenir interès a saber què en pensa el president i perquè l’entrevistadora era la Terribas, d’aquest segon factor tampoc no en tinc cap mena de dubte. L’actual directora de TV3 té una preparació acadèmica molt sòlida i una carrera periodística molt diversa i brillant, ha treballat molt i molt bé i el prestigi de què gaudeix se l’ha guanyat a pols, que es diu, i se’l mereix. Tots aquests mèrits, esclar, no l’eximeixen de rebre crítiques. L’entrevista pot haver agradat més o menys, pot haver molestat més o menys a la part directament afectada, el president, el govern i el PSC, o pot haver provocat la mena de sentiments que siguin a qui sigui. Ara: aquesta entrevista ha generat una allau de comentaris, opinions, insults, desqualificatius, etc., que, almenys a mi, em mouen a preguntar-me en quina deriva ha entrat la vida pública d’aquest país –suposo que la d’altres també. El que hagués estat desitjable i molt més higiènic hagués estat un debat centrat en les respostes del president més que no pas en les preguntes i el to de les preguntes de l’entrevistadora. Però, molt lamentablement, el que s’ha organitzat és un guirigall inaudit, amb estirabots inacceptables de persones que ocupen càrrecs públics o que per les seves qualitats de comunicadors i periodistes tenen la capacitat de fer-se sentir a través de diversos i potents altaveus. Podria ser una relliscada, un episodi desafortunat degut a vés a saber quines raons, i podríem mirar de girar full i tant se val, què hi farem. Tanmateix, em fa l’efecte que no és cap mal pas aïllat i puntual sinó la conseqüència de la degradació moral en què cau i cau la vida pública d’aquest país –i suposo que la d’altres també, insisteixo. Perquè, miris on miris, vull dir a la política, l’economia, els esports, etc., trobes una falta d’educació molt semblant, una manca de respecte del tot intolerable. No cal que hi hagi insults. De vegades, no n’hi ha, és cert. Però el fons és el mateix. Aquests dies hi ha hagut una colla d’exemples d’aquesta degradació. Almenys, a mi m’ho ha semblat així.

4 comentaris:

Unknown ha dit...

I un altre episodi d'un mal us (diria jo) del facebook. I les posteriors disculpes, i bla, bla, bla...

El Crostó ha dit...

El tio ja ha dimitit però és un incident totalment lamentable. El país està ple de gent curiosa i bipolar, hi ha individus que fa una setmana carregaven contra TV3 per "espanyolitzada", ara de cop la majoria d'aquests acusadors defensen aferrissadament la seva directora.

Jordi Badia ha dit...

@ Toni,
tens raó, darrerament, aquesta setmana sobretot, això del Facebook ha jugat més d'una mala passada.

Jordi Badia ha dit...

@ El Crostó
Tot i que seria compatible dir les dues coses, criticar la programació de TV3 i defensar els atacs que ha tingut la directora, per maleducats i barroers, comparteixo la teva opinió. Per a mi el problema és degut a que no es defensa tant el que es pensa de veritat sinó el que es considera que pot ser més ben valorat, sense atendre a les incoherències en què es pot caure. I no només hi cauen els polítics.