dijous, 19 de març del 2009

La renovació del Txiki

Des de fa uns dies, s'està donant voltes a la renovació del secretari tècnic de FC Barcelona, Aitor Txiki Begiristain. Ell mateix en va parlar a Els millors anys de la nostra vida del Bernat Soler a Catalunya Ràdio. Txiki acaba contracte el 30 de juny. En aquella entrevista va assegurar que renovaria un any més i va deixar oberta la possibilitat d'anar més enllà dient que la qüestió no s'havia plantejat. I dilluns, al Tu diràs del Joan Maria Pou a RAC 1, el president Joan Laporta va afirmar que voldria renovar-lo dos anys més, fins al juny del 2011, amb la qual cosa Txiki acabaria contracte un any després de la fi del mandat de l'actual Junta Directiva. Aquesta possibilitat ha obert un debat sobre si és oportú que la nova directiva es trobi un secretari tècnic a qui potser no vol.
No es tracta d'un debat qualsevol. És un qüestió que toca un dels nervis més sensibles del FC Barcelona. La figura del secretari tècnic és cabdal. Molt sovint, la seva tasca s'analitza i es valora en funció del rendiment dels jugadors que ha fitxat. És un error. Perquè la seva feina va molt més enllà. Malgrat la complexitat, em sembla que es pot resumir dient que el seu paper fonamental és el de donar coherència i continuïtat a la política esportiva del club. A més, que un jugador encaixi més bé o més malament dins de l'equip és més feina de l'entrenador i el vestidor que no pas del secretari tècnic.
Per tant, el més assenyat sembla no remenar gaire la figura del secretari tècnic. Ara: el cas del Txiki és diferent perquè les circumstàncies han posat en relleu el seu perfil de persona de confiança del president Joan Laporta i fillol de Johan Cruyff. Amb la qual cosa, és correcte pensar que no tots els candidats a les properes eleccions tindran a Txiki com al secretari tècnic desitjat i que tots voldran tenir la possibilitat de triar la persona que creguin més convenient.
L'opinió que més compta i val és la del Txiki. Ell sabrà què vol fer. Però a mi em sembla que les coses es poden fer amb lògica i sentit i que no cal anar-ho embolicant tot i cada dia.

3 comentaris:

Jose Luis Rodríguez Beltrán ha dit...

El sentiti i la coherència crida a que Txiki no renovi més enllà de al fi del mandat de Joan Laporta. Com bé diu, tots els candidats voldran posar al seva figura del secretari técnic desitjat. Per aquest motiu, Txiki no hauria de renovar. A més, tal i com va dir Laporta a RAC1 haurà una candidatura de l'actual directiva. Així, es suposaria per tant al continuïtat d'en Txiki amb una nova candidatura...A més, al figura del secretari, no he estat dins del club, però des de fora sempre es veu com una persona que es vol allunyar dels exits esportius...es veu més com una persona de futbol més directiva que no pas esportiva...per tant, considero que hauria d'acabar amb la fi de Joan Laporta....
salutacions!

Anònim ha dit...

Recordo que sempre s'havia reclamat la figura del secretari tècnic que establís un sistema de jugar i una filisofia esportiva que agradés als culers. Això era per què es canviava d'entrenador massa sovint i tots ells arribaven amb jugadors, estils i mètodes diferents que feien que cada dos per tres s'hagués de començar de nou (transicions Lattek- Menotti, Venables-Luis Aragonés-Cruyff, etc).
El Barça actual, ha aconseguit crear un estil de joc que agrada i amb resultats més que notables.
La pregunta és: ha estat mèrit del Txiki, dels entrenadors, o fruit d'un treball conjunt secretari tècnic-entrenadors?
No sé quina és la resposta, probablement totes les opcions són vàlides i el Txiki haurà tingut un pès específic important en aquesta qüestió, però la seva figura va massa lligada a Laporta i penso que, per ètica personal, hauria de marxar amb ell.
Però per mirar de continuar amb aquesta filosofia i estil que tants bons fruits ens està donant, jo m'asseguraria la renovació de Guardiola que garantís aquest aspecte.
Si les eleccions les guanya, per exemple, Rosell voldrà portar el séu propi secretari, entrenador (Scolari?), brasilers, etc. Haurem de tornar a començar, i molt em temo que estarem de nou apanyats.

Anònim ha dit...

Crec que tothom que vulgui ser imparcial i amb un mínim de sentit comú convindrà que en Txiqui, per totes les raons exposades, hauria de renovar només per un any, fins al juny del 2010. D' aquesta manera, hom deixaria les mans lliures al futur President i a la futura Junta Directiva, sense hipoteques (bé, amb les menors hipoteques possibles). Això és el desitjable i recomanable tenint en compte que la secretaria tècnica és un càrrec bastant 'polític', molt vinculat a la Junta, a diferència del d' entrenador i dels jugadors. Crec que en Txiqui és conscient que va venir de la mà d' un President i d' un projecte i que, almenys, haria d' esperar a ser ratificat/ renovat o no per l' equip que surti guanyador de les eleccions del 2010. Una altre cosa que no sigui aquesta és jugar amb els diners del club i executar una política de fets consumats, del 'aquí mano jo' tan típic del món del futbol. Per què jugar amb els diners del club (o millor dit hipotecar diners del club)..?, per què a ningú no se li escapa que si se li allarga el contracte posem dos o tres anys, el proper President entrant es veurà amb les mans lligades, i o bé es queda per força un secretari tècnic que no vol o que no ha triat, o bé el fot fora i li ha de pagar els gustos i les ganes (que poden ser 3 o 4 milions d' euros !!! pel cap baix tenint en compte la remuneració actual i la durada..). Estic convençut, d' altra banda, que si els resultats acompanyen i en Pep continua el 2010 (tant de bo!), potser la mateixa dinàmica guanyadora i el mateix entrenador recomanarà la continuitat del secretari tècnic, i potser el futur President també ho veurà bé, que la gent no és tonta. El que per a mi seria lleig és 'imposar' un càrrec (un altre?)al futur President del Barça, que hauria de tenir les mans el més lliures possibles per a dissenyar el seu projecte en tots els sentits. Hi ha una ètica i una estètica de fer les coses que, molt em temo, ja no acostuma a ser l' habitual de can Barça darrerament. Veurem, doncs, què farà en Laporta i què farà sobretot en Txiqui sobre aquesta qüestió.... Sabran estar a l' alçada i tenir la pulcritud i la ètica necessàries..?. Jo espero que sí, ho dic de veritat. El contrari seria d' una greu irresponsabilitat i un insult al soci. I de segur que suposaria un retret majúscul a l' equip continuista en la propera campanya electoral. Costa poc fer les coses bé, si us plau.