dimarts, 17 de març del 2009

El lector

De la pel·lícula El lector m’han interessat tres personatges que considero arquetípics. Es tracta dels dos protagonistes, el Michael Berg adult (Ralph Fiennes) i la Hanna Schmitz (Kate Winslet) i el jove estudiant de dret que durant el judici es rebel·la de manera estentòria contra el passat i el present del seu país.
El film planteja el cas d’una exmembre de les SS i guardiana d’un camp de concentració. En el judici, Schmitz es defensa argumentant que es va limitar a complir la feina enviant les presoneres a morir, perquè calia fer lloc a les dones que arribaven, i no obrint les portes d’una església que s’havia encès amb un grup de presoneres dins, perquè hagués dut el caos i que s’escapessin. “Vostè, què hagués fet?”, diu interpel·lant el jutge. La declaració de Schmitz denota lleialtat a les institucions socials i polítiques vigents a l’Alemanya nazi de la qual n’era una funcionària. Demostra que per a ella actuar correctament era complir els deures institucionals. El tribunal condemna Schmitz a la cadena perpètua i la fa boc expiatori del grup jutjat.
De jove, Michael Berg havia estat amant de Hanna Schmitz i en continuava enamorat de gran. Descobrir el seu passat nazi li suposa un xoc emocional que no supera mai. Berg té dues oportunitats d’ajudar Schmitz i en les dues es fa enrere. La primera, durant el judici deixant que Schmitz assumeixi tota la culpa perquè li fa vergonya confessar que és analfabeta; ho sap i ho calla. I la segona quan hores abans de l’alliberament de Schmitz li nega l’ajuda i l’escalf que a ella li fa falta per a viure en llibertat. El rebuig l’aboca al suïcidi.
A mi em semblen personatges arquetípics del comportament humà. I que la qüestió de la culpa col·lectiva és universal i que no cal que es circumscrigui en episodis de la història gran de la humanitat, com pot ser l’Holocaust o les dictadures espanyola, xilena o argentina. La història petita, la que no produeix víctimes a l’engròs, també té culpables i còmplices individuals i col·lectius, molts Schmitzs i massa Bergs, molts jutges a punt de netejar les consciències i poques veus que es rebel·lin quan encara s’hi és a temps.

2 comentaris:

Anònim ha dit...

El desenllaç d'una "peli" no s'hauria d'explicar mai............
Jo encara no l'he vist, però la història promet escenes d'amor, tendresa i també de realisme i crueltat.
Molta és la gent que no vol assumir, malgrat el seu compromís momentani, qualsevol responsabilitat envers aventures o històries empreses en un moment de la seva vida; no es poden jutjar les conciències però sí les persones.
Que es faci bé o malament això és una altra cosa, de totes maneres, el que ens pot rossegar per dins, això només ho podem mesurar nosaltres.

Anònim ha dit...

Si no vaig errat la segona vegada si que la vol ajudar, pero ella es suicida en tindre por d'afrontar de viure en un mon que ja no es el seu.

Per cert algu en pot explicar com es que en una historia que pasa a Alemanya i es dona tanta importancia als llibres, aquets son tots en llengua anglesa.