dimecres, 18 de març del 2009

La qüestió és si reaccionaran

En les darreres hores s’han produït dues notícies que van en una mateixa direcció: la primera és l’acord entre el president del govern espanyol, José Luís Rodríguez Zapatero, i el de la Junta d’Andalusia, Manuel Chaves, per a saldar el seu deute històric amb l’estat espanyol. El govern andalús havia quantificat aquest deute entre 1.100 i 1.700 milions d’euros. El ministre d’economia, Pedro Solbes, l’havia deixat en 900 milions d’euros. Al final, l’acord ha estat de 1.200 milions d’euros. Ha arribat mig any més tard del que havien fixat els dos governs, però un dia abans que vencés la pròrroga que tots dos s’havien donat.
La segona notícia és un altre acord, aquest entre el govern espanyol, representat per la ministra de Foment, Magadalena Álvarez, i l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu. L’entesa entre la ministra i l’alcalde ha permès desbloquejar el finançament de les obres de construcció de l’estació intermodal de la Sagrera que ha d’acollir l’AVE a partir del 2012. L’acord consisteix a que sigui la Generalitat qui pagui els 369 milions que falten i que s’havien de finançar amb la construcció d’habitatges; la factura s’imputarà a l’Estatut que hi ha en quarantena al Constitucional.
Encara es pot afegir una tercera notícia, aquesta referent al nou finançament que havia d’haver-se enllestit l’agost passat. I és que ahir el PSC va fer un pas més en la seva política de fermesa davant dels incompliments del govern espanyol i amb tota la solemnitat i gravetat que és capaç de desplegar quan s’enfada de veritat va dir que no deixaran que la qüestió del nou finançament vagi més enllà de l’estiu (se suposa que es refereixen al d’aquest any, tot i que no ho han precisat).
Ja es veu que tot plegat és una estratègica presa de pèl fenomenal. De manera que la qüestió, davant dels riscos immensos i de tot tipus per a Catalunya, és saber si hi haurà alguna reacció seriosa i efectiva per part d’alguna de les instàncies polítiques, econòmiques i socials que fan veure que ens representen i defensen els interessos del país.

1 comentari:

pallofa ha dit...

Tenim els politics que ens mereixem ?