dimarts, 9 de juny del 2009

Ara que els camps estan torrats

Aquests dies, els camps ja tenen aquell punt torrat que, per als qui ens ho mirem amb ulls de badoc i prou, tan bé ens combina amb el verd de les clapes de bosc i el blau que agafa el cel a l’hora de tombar la tarda. Per als pagesos, en canvi, i es comprèn perfectament, aquest torrat se’l miren pensant en el rendiment econòmic que en trauran, i que sempre és massa poc. Cap a Sant Guim de Freixenet i una mica més enllà, pels voltants de les Oluges i de Sant Ramon, ja es veuen els primers camps de cereals segats. Almenys, la setmana passada ja em va semblar veure’n uns quants de collits. A la banda d’aquí al poble, en canvi, la campanya no ha començat encara. Per ara, només he sabut veure que s’hagi segat el farratge. Ara: que la collita és a prop es nota amb el neguit amb què els pagesos en parlen i veient-los com van amunt i avall, posant les màquines a punt, anant a cal ferrer per a què els arrangin aquella peça que es va fer malbé l’estiu passat i que va quedar per soldar, sentint-los remugar que van sempre tard i malament, o observant-los passejar entre els camps, mesurant el punt òptim del blat i l’ordi que els indiqui que ja és a punt per a començar a segar i, sobretot, mirant al cel i pregant perquè una pedregada no els engegui tota la collita a pastar fang. Una cosa que també he observat any rere any i que no he acabat d’entendre ni crec que ho arribi a fer mai és que sembla que ningú vulgui ser el primer a començar. Ara bé, així que la primera segadora surt –i que sempre acostuma a ser el mateix pagès és una dada irrefutable– a la resta els entra una pressa engavanyadora, com si els sabés greu no haver estat ells els primers a començar de segar. I a partir d’aquell moment en què surt el primer pagès muntant la seva segadora i fins ben entrat el juliol, aquests camps, camins i carreteres ja seran un no parar de segadores i tractors i remolcs i ginys de tota mena d’aquí cap allà. Enguany, sembla que la collita serà bona. Després de tres anys de sequera, potser ja tocava.

3 comentaris:

Rosebud ha dit...

A casa nostra d'aquest neguit en diem la "febre agrària". I tan és a l'hora de segar com a l'hora de sembrar. De fet les dues feines més importants al camp.

caste ha dit...

La collita dels pagesos, jo crec desde la meva ignorancia que sempre es bona, perque el any que no ho es, tenen supencions, cosa que la resta no entenim ens vagi be o no el negoci. En quand a sorti a segar es com el futbol i amagen les seves cartes fins l'ultim minut

Anònim ha dit...

Els pagesos són gent que coneixen i estimen la terra de veritat, però tots?
També els que hi han deixat fer l'abocador ?
I els que hi han deixat posar molins?
????????