dissabte, 10 d’abril del 2010

Si s’imposa la lògica al Santiago Bernabéu

L’esport és més lògic del que no sembla. El futbol, també ho és. Si ho recordem bé, bona part de la temporada passada ens la passàrem lamentant que la classificació no reflectia ben bé la distància real que, aparentment, hi havia entre el joc del F Barcelona i el Reial Madrid. Quan l’equip culer va visitar el Santiago Bernabéu, només hi havia quatre punts de distància. Els madridistes, amb Juande Ramos a la banqueta, havien fet tota una volta del campionat sense perdre i havien aconseguit de retallar substancialment el desavantatge. Aquells quatre punts podien quedar reduïts a només un i, amb bona lògica, dèiem que, vist el joc d’un i altre equip, seria una situació estranya i sorprenent, desacordada. Al final, ho recordarem sempre, el Barça va guanyar per 2 a 6 i va sentenciar la Lliga. Aquell 2 a 6 és un marcador insòlit i del tot inesperat, per això sembla un pèl exagerat, però reflecteix efectivament la distància que hi havia entre aquells dos equips.
Avui, gairebé un any després, el Reial Madrid i el FC Barcelona es tornen a enfrontar al Santiago Bernabéu. I la situació és molt semblant. Una altra vegada, la distància que hi ha entre els dos equips a la classificació de la Lliga espanyola, la no distància, de fet, no respon a la realitat del joc que fan un i altre equip. És clar, tot això només són sensacions i és molt subjectiu, i els culers i els merengues ho veuen molt diferentment. Tanmateix, no em sembla forassenyat dir que el joc del Barça de Guardiola està uns quants punts per sobre del Madrid de Pellegrini, uns punts que no es veuen per enlloc a la classificació. En tot cas, els elogis de la premsa internacional envers els blaugranes és una bona mediació. És per això que penso que si la lògica s’imposa, avui el Barça guanyarà al Santiago Bernabéu i farà un pas gairebé decisiu per a guanyar el títol de Lliga per segon any consecutiu.
Ara: l’esport i el futbol són més lògics que no pas semblen, és veritat, però la lògica no sempre s’imposa. Si, a més, es tracta d’un partit contra el Reial Madrid i l’escenari és el Santiago Bernabéu, llavors la imprevisibilitat del resultat és total. En tot cas, i això és el que em sembla més destacable i engrescador, el barcelonisme pot afrontar el partit d’aquesta nit amb una confiança desconeguda. Probablement, el Barça és avui l’únic equip del món que pot visitar el Santiago Bernabéu amb la imatge de favorit. És una sensació només, d’una importància relativa i intangible, però té un valor absolut.