dijous, 8 d’abril del 2010

“Per lo civil o lo criminal”

El director del diari madrileny Marca, Eduardo Inda, ha penjat un vídeo a la web del rotatiu en què, en només dos minuts, dóna les claus per a parar dissabte el jugador blaugrana Leo Messi, al Santiago Bernabéu, en el partit en què Reial Madrid i FC Barcelona es juguen més de mig títol de la Lliga espanyola. L’endemà del pòquer de gols de Messi, dimarts contra l’Arsenal al Camp Nou, el diari ja es preguntava des de la portada com se l’ha de parar. I ara Inda ha volgut donar les claus de com fer-ho. En el seu missatge em sembla que pretén, d’una banda, tranquil•litzar el madridisme, i, d’una altra, recordar al tècnic Manuel Pellegrini que el desembre de l’any 2008, el seu predecessor Juande Ramos va organitzar una caça a l’home, amb trompades, coces i enganxades de tota mena, això sí, per torns per evitar una expulsió, que va evitar que Messi pogués fer dues passes seguides amb la pilota controlada. El Madrid va perdre per 2 a 0, amb un gol de l’argentí al final del partit, però és veritat que l’equip blanc va aconseguir que Messi no jugués cap bon partit. A Inda aquella tàctica li va semblar tan bé, que ara li ha dit a Pellegrini que la repeteixi. Concretament, ha dit que a Messi se l’ha de parar o bé “per lo civil, o bé per lo criminal”.
Fins fa un moment, just abans de posar-me a redactar aquestes línies, aquest vídeo encara era al web del Marca sense cap senyal aparent d’haver estat censurat. Jo crec que si aquest fos un estat normal, amb el mínim de civilitat imprescindible, unes declaracions d’aquesta mena causarien un enrenou molt considerable. Els primers indignats serien els seus lectors, començant pels madridistes, que exigirien una rectificació immediata, la petició de disculpes i, probablement, alguna mesura més. Després, intervindria algun dels organismes que vetllen pel joc net i procuren l’eradicació de la violència. Tanmateix, no hi confio gens perquè aquest estat, de normal i civilitzat, en té ben poc.
Recordo que la temporada passada es va fer retirar el vídeo que el València havia preparat per animar la seva afició en el partit contra el FC Barcelona a Mestalla perquè usava un to excessivament abrandat, semblant al del director del Marca. Es va fer molt ben fet.
Sempre he cregut que, en general i entre tots, hem dut massa enllà les rivalitats esportives, fins a l’enfrontament, començant pels periodistes que a l’hora d’escollir les paraules i els adjectius no ens hi hem mirat gens i que, massa sovint, deixant-nos dur per l’entusiasme, hem recorregut a un llenguatge més propi del món castrense que no pas de l’esportiu. No hauria de ser tard per a rectificar.

6 comentaris:

Ramon ha dit...

Totalment d'acord amb el teu article Jordi. Aquesta tarda he tingut la ocasió de veure el vídeo al que et refereixes, i és més propi d'un cap d'estat que es dirigeix al poble per organitzar una revolta que de la prèvia d'un esdeveniment esportiu. Però sense cap mena de dubte, els lectors de "la caverna" no només no el censuraran, ni en demanaran responsabilitats, sinó que segur que l'aplaudiran. Per sort, nosaltres desembarcarem al Bernabéu amb les nostres "armes": el joc vistós, de possessió de pilota i buscant en tot moment la porteria contraria. A més si em de buscar algun símil bèl.lic, hi anirem amb una "arma de destrucció massiva": en Lionel Messi !!!

General Fórceps ha dit...

Crec que era 'por lo criminal' més que 'por lo militar'. No canvía les coses, un simple matís que tampoc puc confirmar doncs no trobo el video ja.

Abraçades.

CASTE ha dit...

Jo no tinc ganes ni de veurel aquet video, pero si aixo ho fesim els culers segurament ja l'haguesin fet retirar,

Anònim ha dit...

Jo crec que algún diari dels "nostres" hauria de publicar quelcom semblant fent menció a l'esmenat video, i assenyalant que el tracte que rebi Messi s'hauria d'aplicar a Cristiano per part dels jugadors del Barça igualitariament, per així anivellar les forces, doncs nosaltres també tenim un gran "respecte" futbolístic per les qualitats d'en Ronaldo.

Jordi Badia ha dit...

@ General Fórceps,
sí, tens raó, diu "per lo criminal" (no és excusa, però el vaig fer a corre cuita abans d'anar-me'n cap a la ràdio i, cosa que no s'ha de fer mai, vaig escriure de memòria, mala memòria esclar). Tot i que com tu dius no canvia per a res el sentit, ara ho canviaré perquè quedi exactament com ho va dir, que de fet, és com és la frase feta. El vídeo encara hi és. Vés al web de Marca i a "buscar", posa el nom d'Eduardo Inda i és el primer que et surt. Ell diu que la seva afirmació, que agafa en manlleu de Luís Aragonés, no s'ha d'entendre com a una apel·lació a la violència sinó una invitació a la contundència dins dels límits del reglament. Cosa difícil d'empassar perquè l'expressió apel·la a vulnerar les lleis, precisament.

Laura ha dit...

Marededéu, com està el pati...