dimecres, 8 d’abril del 2009

La pilota no entra per atzar

El llibre de l’exvicepresident del FC Barcelona, Ferran Soriano, La pilota no entra per atzar, publicat per Ara Llibres i Leqtor, no m’ha sorprès perquè conec prou la persona i les idees que hi ha exposades. L'exercici que prova de fer Soriano és prou interessant: veure com les situacions que ha viscut durant la seva experiència com a directiu del Barça es poden aplicar al món de l'empresa i, alhora, com la teoria i la pràctica empresarial poden servir per a la gestió de clubs de futbol com el FC Barcelona.
De tot el llibre em quedaria amb dues situacions que explica i que em sembla que resumeixen bé el seu contingut. Soriano explica com, als pocs dies d'entrar al club, un executiu li va recomanar que no pretenguessin gestionar el club com si es tractés d'una qualsevol empresa perquè en el món del futbol tot es circumscriu en si la pilota entra o no ho fa; l'èxit o el fracàs de la direcció del club dependria de la victòria o el fracàs esportius. La segona imatge a què em refereixo és el penal fallat per John Terry a la final de la Lliga de campions entre el Chelsea i el Manchester United. Com que l'error va ser provocat per una relliscada en el moment de xutar, l'argument de l'atzar agafa una força extraordinària.
I, no obstant, el llibre aconsegueix transmetre la idea que la Junta Directiva que va guanyar les eleccions del 2003 va obtenir èxits a tots els nivells i d'una manera molt ràpida, precisament, perquè no van confiar mai en l'atzar sinó que el van anar a buscar convençuts que els triomfs depenien de si eren capaços de fer les coses bé o no. I que si l'equip va deixar de guanyar va ser, en part, perquè no es van saber avançar a la davallada.
És clar, la idea de l'atzar és atractiva i difícil de contrarestar quan un jugador, en el penal decisiu, rellisca i el falla. Tanmateix, tampoc jo he pensat mai que un resultat depengui de la sort. El contrari també vol guanyar i pot jugar millor. Potser és veritat que a Terry, capità i únic jugador del planter del Chelsea, li va pesar la responsabilitat de donar la primera copa d'Europa al seu club.