dimarts, 21 d’abril del 2009

De la legitimitat

El president del FC Barcelona, Joan Laporta, sembla que té decidit nomenar nous membres de la Junta Directiva a Xavier Sala Martín i a Magda Oranich. També és probable que la incorporació de l’economista conegut per l’originalitat de les seves americanes estigui pensat en clau successòria. És una de les incògnites que genera aquest moviment, quin és l’objectiu últim que amaga. N’hi ha d’altres. Per exemple, per què es planteja ara, en el moment més determinant de la temporada futbolística en què l’equip es juga aconseguir un triplet inèdit. Tant se val. Tampoc es tracta d’analitzar avui la capacitat de les persones proposades ni les dots de Sala Martín en cas que, efectivament, sigui el candidat designat per Laporta per a succeir-lo. Perquè el que és substancial d’aquesta decisió és que un i altre potencials directius són a l’actualitat el president de la Comissió Econòmica Estatutària i el Síndic dels Socis. És a dir, dos càrrecs independents de la Junta Directiva i que tenen com a principal missió la defensa dels drets dels socis del FC Barcelona. En el cas del Síndic, aquesta independència d’actuació queda clarament marcada quan els Estatuts del club li atorguen un mandat de cinc anys, un més dels que té estipulats la Junta Directiva. Tant Sala Martín com Oranich van rebre el mandat de l’Assemblea i és a ella a quin han de respondre anualment de la feina que tenen encomanada de part dels socis. Convertir-se ara en directius del club no sembla la millor manera de demostrar la independència d’actuació a què estan obligats i no deixa en bon lloc aquests dos organismes cabdals de la institució. Ni la Comissió Econòmica ni la sindicatura han estat pensades per a esdevenir un planter de futurs directius. Que els seus nomenaments són legals, és indiscutible. Però, d’un temps ençà, i cada vegada de manera més notòria, s’ha oblidat que legalitat no és sinònim de legitimitat i que la legitimitat no resideix en la literalitat de les normes; hi ha qüestions com la confiança en la conducta honorable dels dirigents que tenen tanta o més importància encara. Perquè, en democràcia, no tot s’hi val.

5 comentaris:

ZYXavier ha dit...

Tens raó que l'entrada de Sala Martín a la junta fa tuf d'eleccions.
Laporta i el grup que té al darrera (Jaume Roures) tenen problemes per designar un successor.

Però, si als altres membres de la junta els falta popularitat i carisme, Sala Martín transmet la imatge d'un caràcter ególatra i arbitrari. Com Laporta, de fet, però en perillós.

El Barça necessita administradors amb prudència i seny.
De il·luminats, liberanos domine.

Rosebud ha dit...

Es veu que el sr. Laporta confón els termes: legalitat i legitimitat. Ja ho va demostrar en la interpretació que va fer dels resultats de la moció de censura, amb els seus negocis a l'Uzbekistan, ara volent fer entrar el sr. Sala Martín i la sra. Oranich a la junta. Clar, tal com es diu, el sr. Sala Martín podria ser el successor de Laporta a la presidència del Barça. Si entren ara i en cas de guanyar les eleccions, ni ell ni la sra. Oranich haurien d'avalar.
I aquests senyors? Així demostren la seva independència de la junta directiva? I quins interessos vetllen? Els dels socis em sembla que no, encara que ens ho facin empassar.
De fet a TV3, "la nostra" ja estan fent campanya pel sr. Sala Martín. Ahir mateix al programa "Entre línies" li van fer tot un reportatge. Quina televisió pública és aquesta? També és independent de tot, oi?

raima09 ha dit...

En Xavier Sala i Martin, donaria "la nota" de color a la llotja presidencial, i fins i tot, es podria presentar vestit de pastoret-que sembla en té tot l'equipament, segons el reportatge de TV3 d'ahir-en les jornades de lliga de Nadal.
Penso seriosament que és un tipus prou interessant i intel.ligent com per deixar de banda la seva vida i posar-se en l'ull de l'huracà.
Avui en dia és un economista preuat i segur que es deixa "estimar" pel Barça i per tothom.
Des de dalt tot es deu veure diferent, i potser dóna molt de joc.Estic segura que el Sr. Badia que hi va ser, ens ho pot explicar.

Ramon ha dit...

Hola Jordi,
Suposo que dijous, dia de Sant Jordi, signaràs llibres. Ens podries dir en quines llibreries de Barcelona seràs? Em compraré el teu llibre per Sant Jordi i m'agradaria molt que me'l signessis.

Jordi Badia ha dit...

@ Ramon
Sí, dijous seré tot el dia a Barcelona. El programa, de moment, és el següent:
a les 12:00, a la llibreria Proa;
a les 13:00, al Corte Inglés de Francesc Macià;
a les 16:00, a la llibreria Bertrand;
a les 17:00, a la llibreria Ona;
a les 18:00, a la llibreria Catalonia;
i a les 19:00, a la Casa del Llibre.
Si hi hagués cap canvi, ja el comunicaria demà. Però, per ara, és el programa que m'ha facilitat l'editorial Ara Llibres.
Estaré molt content de rebre't i firmar-te el meu llibre.
Moltes gràcies per l'interès!