dijous, 4 de setembre del 2008

La lleugeresa de la victòria

Quan era petit, els dissabtes a la tarda havent dinat miràvem la pel·lícula de bons i dolents que feien a un dels dos únics canals de televisió que hi havia. Normalment, o bé era un western o bé n’era una de bèl·lica. A mi m’agradaven més les de l’oeste. Quan acabava, si encara era massa d’hora per anar a jugar al carrer amb els amics, escampava els meus personatges del Fort Apatxe pel terra del menjador i continuava la pel·lícula allà on havia acabat.
Aviat vaig entendre que la frontera que aquelles pel·lícules traçaven entre bons i dolents no era exacta. Que en el meu món aquella separació era menys clara i aquells conceptes de bo o dolent eren molt més complexos que el que ens volien fer entendre. En aquella època, va caure a les meves mans el llibre Enterrad mi corazón en Wounded Knee, de Dee Brown, que em va ajudar a comprendre com i damunt de qui s’havia fet la colonització de les Amèriques. Llavors, la frontera va bascular cap a una divisió entre vencedors i vençuts.
Guanyar o perdre ja no era una qüestió moral. O sí, perquè a la vida real no sempre guanyen els bons. De fet, guanyen poques vegades. Les injustícies s’imposen massa sovint i la gent sense escrúpols acostuma a passar per davant dels qui caminen mirant on i a qui trepitgen.
Dels westerns, el personatge que més em fascinava era el del cowboy que arriba a una ciutat sense llei fugint d’un passat tèrbol, hi retorna l’ordre, captiva la protagonista i, pujant un altre cop al seu cavall, com si no hagués succeït res d’extraordinari, deixa enrere la feina de xèrif que li ofereixen i l’amor de la noia.
És un arquetip que el cinema ha explotat més enllà del western i que sempre m’ha fascinat. Perquè aquest personatge entén que la frontera entre l’èxit i el fracàs també és molt difícil de delimitar i que la victòria i la derrota són sobretot estats d’ànim, relatius i efímers. És potser aquesta la raó per la qual tria transitar per la vida ben lleuger d’equipatge. O potser només ho fa perquè sap que la càrrega més feixuga és sempre la de la consciència.

7 comentaris:

Anònim ha dit...

A ben segur que la figura del solitari cowboy pot esdevenir tot un prototip d'individu solitari, just, i una mica misteriós.
També pot ser un individu que només es vol comprometre amb ell mateix-la càrrega que suposen els demés li serà massa faixuga per tirar endavant- així pot decidir i fer i des-fer per ell mateix.
No li calen més opinions que la seva pròpia, i així sòl, pot aconseguir per mèrits propis, totes les seves gestes, i a la vegada, també engolir la seves pífies i fracassos-això sí, amb soletat-.
A casa veiem la Marisol, que també
i solidàriament feia el bé quan podia, i també deixava anar la seva llàgrima-segur que era pel cowboy...com avui.

kantinu ha dit...

el millor dels teus articles fins ara. sens dubte.

General Fórceps ha dit...

Molt literari.
Sobre el teu comentari al post anterior, entenc que aquest espai no és només pels lectors sinó que es perquè els lectors interactuïn amb tú, per lo qual els teus comentaris procedeixen i son benvinguts. Almenys així ho interpreto jo.

Dius (o siuen que dius) a e-Notícies:
"El periodista justifica las últimas decisiones del presidente del Barça por el hecho que "Laporta considera que durante estos cinco años de mandato ha sufrido en exceso lo que él califica de actos "de deslealtad" y quiere agotar el tiempo que le queda con personas que le sean próximas y fieles."

Ens podríes explicar una mica a quins 'actes de deslleialtat' es refereix Laporta?

Gràcies.

Anònim ha dit...

Anònim, fantàstic!!!!

Àngel 'Soulbizarre' ha dit...

observo mestratge i bones maneres, ho dic des del meu barcelonisme eteri, tocat per una britànica manera d'entendre l'art de la bola i amb les reserves proletàries que mantinc en relació al curs actual del món del futbol i, particularment, del Barça estimat i desesperant per partida doble.
Soc amic d'un noble noi ferreny de nom "en Jaume" -pilòs com vos- i del tot estimat per anys de mirada còmplice i respecte infinit. Amb aquests antecedents, penso que podem incloure sa doncella Berna, els dos hereus i tot l'estol pilòs que li fan gatzara.
Rebi salutació i disposi del meu contacte incert de blog, metralla i poesia... i ara, tot seguit, miri el següent missatge...

penyabogarde ha dit...

ponderat, llest i precís, vos podeu ser la perla desitjada per la nostra agrupació blaugrana...des de Premià de Mar estant, reunits davant la tele dominical, dissabtera o "entre-setmanenca", ens reunim en trobada selecta, una quinzena de proletaris de cafetó, disposats a patir el nostre barcelonisme bàsic. Winston Bogarde és el nostre senyal, la nostra daga, el nostre far, el nostre significant...
"significant!", ja veu, no ens xarrupem el dir, sortim del despatx o de la fabrica i ens podem marcar un debat de fondària i abisme sobre significants (Bogarde, l'escut, la vitrina de les copes) i significats (el poble blaugrana, el pathos social de la seva gent, el negoci, l'entorn, els cronistes, els fanatics o les pissarres tàctiques).
Vingui i imparteixi els seus coneixements, volem saber, volem creixer, volem metabolitzar totes les opinions entorn del Barça.

Volem, que coi!, que ens ajudi a divulgar la nostra tasca de base...
La Penya Bogarde no es xupa el dit ni xerrupa l'aroma de les èlits, ara bé, la Penya Bogarde expressa una manera de ser intempestiva i de difícil capdeniment.

Vingui sovint al nostre espai...

Anònim ha dit...

w