dissabte, 27 de setembre del 2008

Les Corts, entre el tòpic i l’error

És cert: demanar a l’Ajuntament que a l’hora de requalificar els terrenys del Miniestadi et tracti com a “l’altre equip de la ciutat” amb Sarrià, fer-ho la setmana que hi jugues, és poc oportú; i reclamar-ho sense dir el nom de l’Espanyol no hi ajuda gens. Però, és una anècdota. De fet, tota la discussió en què s’han embrancat el club i el consistori ho és. El que ja no és cap broma és la caiguda immobiliària i l’impacte que pot tenir sobre les previsions inicials d’ingressos.
Tot plegat ha reobert un debat antic. I s’hi ha tornat a sentir els mateixos tòpics i els mateixos errors de sempre. I parant-hi bé l’orella, algun més hi tot. La cosa va de la següent manera: segons diu la llegenda, el FC Barcelona hauria finançat la construcció del Camp Nou amb la generosa requalificació que l’Ajuntament franquista li hauria aprovat. Tot fals.
El primer error es produeix en la confusió de les dates. El Camp Nou es va fer el 1957. La requalificació de les Corts data del 1965. De fet, la crisi esportiva dels anys 60 s’explica en bona part pel forat econòmic que va provocar la construcció del Camp Nou sense haver requalificat les Corts prèviament. La venda de Luís Suárez en va ser una de les conseqüències més decisives.
El segon error, més disculpable, es produeix per desconeixement del que va succeir. La revista Barça va publicar l’abril del 2007 un informe detallat a partir de les investigacions de l’historiador Carles Santacana. El FC Barcelona no va sortir beneficiat d’aquell procés immobiliari. De fet, es podria argumentar el contrari. A les Corts es van requalificar 20.000 metres quadrats, d’ús esportiu a edificable, és cert. Però és que els terrenys del Camp Nou tenien més 100.000 metres quadrats edificables que es van convertir a ús esportiu. És a dir, que hi va haver una compensació d’usos en què la ciutat hi va sortir guanyant clarament.
Per això és tan important que aquesta vegada el club no escometi la remodelació del Camp Nou sense tenir el finançament garantit. Fer-ho als anys 50 va portar a 14 anys de misèria.