dissabte, 6 de setembre del 2008

És de l’esforç d’on pouarem l’autoestima

Els catalans hauríem de deixar d’auscultar-nos tan sovint. Ja és bo anar a cal metge de tant en tant, encara que només sigui per a fer-nos una revisió. Però si ho fem cada vegada que ens tiba alguna cicatriu, esdevindrem hipocondríacs. Vull dir que no cal passar pel sedàs de la puresa nacionalista cada fet que ens succeeix. Si el resultat surt positiu, ens du al cofoisme; si surt negatiu, a la depressió. I l’un i altre estat d’ànim ens porta a una actuació irresponsable.
Catalunya ha hagut d’avançar a batzegades, aprofitant els pocs períodes que li han estat propicis. La història no li ha estat generosa. Tanmateix, hi ha una traça de continuïtat entre els moments de gran avenç i els d’una lentitud extrema. És la traça que ha petjat la seva gent. Catalunya ha tingut grans líders i senys ordenadors, però el país l’han fet avançar els catalans, amb el seu individualisme, exagerat massa sovint, i amb la seva capacitat d’associar-se.
D’uns anys ençà hem perdut aquell tremp. Les raons són múltiples i d’índole diversa. L’Estat en què ens ha tocat viure no ens ajuda gens, ja ho sabem. Abans tampoc ho feia. No ho ha fet mai, de fet. Ara, de manera coordinada o no, amb conxorxa o no, a més a més s’hi afegeix l’enfortiment de la idea d’Espanya. Com diu l’expresident Jordi Pujol en una entrevista al diari AVUI, potser ara han vist que és un bon moment per aprimar la personalitat de Catalunya.
És clar que el futur del país depèn molt de com es resolgui la negociació del finançament i de com en surti l’Estatut del seu trànsit pel Constitucional. No obstant, hem posat massa esperances en la política, l’hem sobredimensionada sense copsar-ne les seves limitacions partidistes, i, en fer-ho, ens hem oblidat de la societat civil que, al capdavall, és on resideix la força del país. El catalanisme és una història d’èxits individuals i col·lectius aconseguits des de la societat civil i, molt sovint, a pesar de la política. És la suma de l’esforç i el talent, és la cultura de l’esforç al servei de l’excel·lència.

4 comentaris:

pier ha dit...

Pocas paraules he de dir.La culpa sempre es dels altres Badia (tu be que ho saps quan volies depurar els contraris al pensament unic), sempre dels altres.Un poble te que lluitar de base per mereixer el seu desti, i el primer es tenir politics de primer ordre, que donin exemple i lluitin per el pais, no per el seu partit, sou, posició, "status" o el que cadascu vulgui pensar.Com tu Badia, que has lluitat per tot aixo i no per els socis del Barça.

pier ha dit...

Amic Badia, que es la societat civil? de on surten els politics de un pais? ets tu part de que? qui vota els politics? es la economia de un pais el motor del mateix? que creus que fa i que pensa el empresari del pais per assolir els seus objectius? que es mes important assolir el objectiu honestament o a qualsevol preu?.Amic Badia, no voldras netejar la teva imatge despres de tot el que es fet en el Barça?.Escolta amic, no donis lliçons ni faigis demagogia, en tot cas explica com es realment Laporta i Rosell, tu saps molt i aixo es el que ens interesa als socis del club.Neteja la teva imatje explican la veritat de la teva vivencia i d´aquests dos personatjes (al tanto tamé amb el Rosell), de moment, no parlis de altres coses que, encare, no tens la credibilitat suficient per fer ho.Parla de la teva vivencia i no faigis filosofia barata.Gracies amic Badia.

Anònim ha dit...

Benvolgut Pier,
Sóc sòcia i aquest any m'ha tocat ser compromissària del FCB i penso que aquest blog no és exclusivament pels socis del Barça.
Penso que el Jordi Badia no vol donar lliçons de cap mena a ningú i tampoc necessita netejar la seva imatge. És un periodista amb un currículum prou variat per poder parlar de tot el que vulgui i amb tota la credibilitat del món.
A més a més, després d'escoltar el President Laporta a l'assemblea i de llegir el bloc, ja sé qui li feia els discursos i de qui eren les idees. El discurs d'aquesta darrera assemblea em va semblar buit d'idees i de contingut no com els discursos a què ens tenia acostumats.

pier ha dit...

Benvolguda Plaerdemavida:

Llastima qu el Sr Badia et necessiti a tu per replicar....es clar. (punt).Curriculum? que algu expliqui la seva etapa a Catalunya Radio com a corresponsal a bruselas. (punt)