divendres, 12 de setembre del 2008

L’últim repte d’Armstrong

L’anunci del retorn de Lance Armstrong al ciclisme professional, a banda d’haver fet la guitza uns dies a la Vuelta, ha destarotat el món de les dues rodes. Ningú esperava aquesta decisió i encara menys que volgués tornar per guanyar un altre cop el Tour. No se sap gairebé com enfocar la notícia perquè, després de tres anys fora de la competició, significa un repte extraordinari per al ciclista nord-americà.
El més oportú és acarar-s’hi a partir dels tres nivells clàssics: la informació, l’anàlisi i l’opinió.
De fet, d’informació no n’hi ha gaire. Armstrong ha anunciat el retorn la temporada que ve i ha fixat clarament el seu objectiu: “Si torno al ciclisme professional és per intentar guanyar el meu vuitè Tour”. No n'hi ha més.
El nivell analític no permet arribar a gaire conclusions sobre les possibilitats d’èxit de l’empresa que s’ha fixat. No coneixem els paràmetres mèdics que ens permetrien saber el seu estat de forma real. Sabem que s’ha mantingut actiu des de la seva retirada i que ha practicat esports de resistència màxima, com la marató i la bicicleta de muntanya. Per tant, es pot deduir que es manté prop de les constants dels anys de professional.
Els intents de comparar el retorn d’Armstrong amb el d’altres esportistes tenen un valor escàs. Perquè és impossible que es reprodueixin situacions idèntiques. Hauríem de parlar de la mateixa disciplina, del mateix temps de retirada, del mateix nivell d’activitat mantinguda... i, tot i així, acabaria depenent de la capacitat de l’esportista de tornar al sacrifici i l’adaptació del cos a l’entrenament diari i, molt important, de l’evolució que hagi sofert l’esport en qüestió i els rivals apareguts.
Per tant, totes les especulacions que s’han fet sobre el retorn d’Armstrong i les seves possibilitats de guanyar el vuitè Tour són meres opinions, més o menys fonamentades. Ningú sap què succeirà. Cal esperar a conèixer el programa de curses prèvies i veure com s’hi adapta. Aquesta vegada, amb el seu test al Coll de la Madone no n’hi haurà pas prou.

2 comentaris:

pier ha dit...

Molt be Sr Badia, ha contestat vosté i no la seva companya.Pero no ha contestat el que he dit.Millor.Gracies per llegirme.

pep ha dit...

Hablando del ciclismo, seria possible de algun dia decir algo sobre el caso-Fuentes, en el que también cuatro equipos de futbol fueron acusados (Barcelona, Madrid, Betis y el cuarto me escapa, Valencia? Sevilla?)?

Me ha siempre sorprendido que el Barça fue el unico que ha ido a los tribunales contra L'Equipe (y ha ganado). Un poco de "background" seria interesante. Gracias.