dimarts, 13 de gener del 2009

No premi per a Messi

El futbol és un esport d’equip. Sembla que a vegades ens n’oblidem. Per exemple, quan volem dir qui és el millor jugador del món. En el futbol, com en tots els esports d’equip, premiar la tasca individual és un error. Perquè un qualsevol jugador, per més bo que sigui, necessita els seus companys per a brillar. De manera que com més bons siguin, més podrà ell destacar. Ara, el negoci del futbol necessita d’actes com el d’ahir, en què la FIFA designa el millor jugador del món de l’any transcorregut, a partir de les votacions dels seleccionadors i els capitans dels equips de les federacions de tot el món.
El FIFA World Player 2008 ha estat per al portuguès del Manchester United Cristiano Ronaldo. Per als barcelonistes ha estat una decepció gens amagada. El FC Barcelona tenia a Messi i a Xavi entre els cinc candidats finalistes al guardó. Hi havia una certa esperança que el premi fos per a l’argentí, atès que els culers el considerem el millor jugador del món. Hi ha qui diu que està molt per sobre de Ronaldo.
Jo trobo que el premi està ben donat. Precisament, per la raó que deia en començar, perquè el futbol és un esport d’equip. Decidir qui és el millor del món, vull dir fer-ho a partir d’una certa objectivitat, és molt difícil. Ara, em sembla que si en alguna dada ens hem de fixar és en els resultats que obté amb els seus equips. Les jugades individuals estan molt bé per a fer reportatges, però si no es tradueixen en títols són un punt irrellevants. Ronaldo, l’any 2008, ha guanyat amb el seu club els tres títols més importants que ha disputat (Lliga anglesa, Lliga de Campions i Mundial de Clubs) i, individualment, ha estat màxim golejador de la Lliga anglesa i d’Europa. Per a mi, és el Pilota d‘Or i el FIFA World Player indiscutible.
Messi ha quedat segon, i em sembla també molt bé. És l’aspirant al guardó de més potencial. Si amb el seu talent dóna al FC Barcelona els mateixos títols que Ronaldo li ha donat al Manchester United, l’edició 2009 serà per a ell. De moment, el 2009 tot just ha començat. Vol dir que tot està per fer, o quasi.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

Es veritat que a l'acte de la FIFA hi van anar 6 representants del Barça, entre president, directius i executius? Quines ganes de notorietat! I quina despesa! Quant li costa això al club, entre avions (deuen anar en classe turista, esclar..., hotels, i despesetes vàries?

Jordi Badia ha dit...

És cert que a l'acte de la FIFA hi van anar, a banda dels jugadors i els seus familiars convidats, el president i un directiu i quatre executius. El desplaçament es va fer en avió privat. Normalment, el cost d'aquest avió l'assumeix la FIFA mateix. El desplaçament es fa després de l'entrenament i es torna a l'acabar l'acte. No hi ha cost pel club i s'acostuma a aprofitar per omplir l'avió amb totes les places disponibles. Segons m'ha informat el club, és el que ha passat també en aquesta ocasió.

Anònim ha dit...

Tots els candidats varen fer el seu petit parlament en el seu idioma, en l'acte de presentació, menys el Xavi que va fer-lo en castellà, es trist el poc nivell de autoestima i compromís que tenen determinats esportistes d'elit catalans amb la seva llengua. ¿La FIFA prohibeix parlar en català en els seus actes?