diumenge, 25 de gener del 2009

“Em respecteu perquè guanyo”

Josep Guardiola ha deixat una frase per a la història menuda del FC Barcelona. A la roda de premsa prèvia al partit contra el Numància, va dir: “Em respecteu perquè guanyo, no perquè cregueu en mi”. El motiu del tècnic culer per a fer aquesta afirmació són les crítiques, o dubtes, generats arran de l’empat a zero, dimecres, al partit d’anada dels vuitens de final de la Copa del Rei al Lluís Companys contra l’Espanyol. “Quan vaig fer rotacions a la Copa i vam guanyar 1 a 3 a l’Atlètic de Madrid, tothom les va entendre, però quan empatem amb l’Espanyol, no”, hi va afegir. Probablement, la frase de Guardiola no va més enllà de l’explicació que hi va donar, que és prou clara i prou lògica i raonable. No obstant, és una frase que mostra un Guardiola molt a la defensiva, més a la defensiva del que la trajectòria de l’equip faria preveure.
Fa de mal interpretar, però Guardiola coneix profundament el club i sap perfectament qui és qui en el barcelonisme i amb aquest bagatge és gairebé segur que quan va agafar l’equip, en les circumstàncies amb què va haver de fer-ho, després d’un procés de censura traumàtic i amb molt poques persones creient en ell, tingués molt clar que per a sortir-se’n, per a sobreviure, només podia confiar en les seves forces i en els seus jugadors. Jo no sé si Guardiola viu encastellat al vestidor, defensant-se a cop de victòria i de rècord, amb els seus jugadors fent-li d’infanteria, però aquesta frase, “em respecteu perquè guanyo, però no perquè cregueu en mi”, pot tenir molts destinataris, no només la premsa.
De moment, una jornada més, el Barça de Guardiola va tornar a vèncer a la Lliga, aquesta vegada contra el Numància, l’únic equip que l’havia guanyat aquesta temporada, d’una manera força contundent, per 4 a 1. Va haver de patir, però relativament. Els blaugrana són una màquina molt ben greixada i que és posada a punt a cada partit. Ni l’empat a 0 de la primera part ni el 2 a 1 no van ser suficients com per a pensar que el Numància podia aturar la marxa triomfal del Barça.