El castell de Montsonís, a la comarca de la Noguera, va ser construït l'any 1024 per ordre del comte d'Urgell, Ermengol II, dit el Pelegrí. El seu propietari és Carles de Montoliu, baró de l'Albi i senyor de Montsonís. Fa més de 800 anys que aquest castell pertany a la mateixa nissaga. La tasca de l'actual baró de l'Albi per a la conservació, la recuperació i la promoció dels castells de Catalunya és remarcable. Va ser el primer a obrir al públic algunes estances del seu castell l'any 1993. El seu exemple i la feina de la Fundació Castells de Catalunya de la qual és president ha fet que avui hi hagi més d'una quarantena de castells visitables.
En la promoció del castell de Montsonís s'assegura que la seva visita guiada permet fer-se una idea de com s'hi vivia a l'Edat Mitjana. Es passa pel menjador, el dormitori i l'oratori privat per a seguir els oficis, la cuina i el forn de pa, el celler, la sala d'armes i la dels escuts parlants, la torre mestre, la cambra del pelegrí, la presó, etc., i es poden veure diversos amagatalls que s'havien empescat per a escapolir-se quan calia, com l'entrada d'un túnel secret de tres quilòmetres, amagat rere un vaixell, i que connectava el castell amb el monestir de Salgar. Certament, les estances per les quals es passa són prou significatives però pretendre fer-se una idea de com s'hi vivia és exagerat i tampoc cal. La visita és molt recomanable igualment.
De castells com el de Montsonís se'n van construir moltíssims a partir del tombant de l'any mil, per a defensar el repoblament de les terres que s'anaven reconquerint als sarraïns. Alguns no van passar de la torre mestre, a partir de la qual s'ampliaven. Fins als nostres dies n'han arribat molt pocs. Alguns els van enderrocar, d'altres els van anar desmuntant per a construir cases. A la Guàrdia Pilosa n'hi havia hagut un, una torre, almenys. Només en queden vestigis. Carles de Montoliu hi ha estat, a la Guàrdia Pilosa. Va ser a finals dels anys cinquanta, en qualitat d'enginyer agrònom, per a fer el cadastre. Va dinar a cal Mensa.
dilluns, 6 d’abril del 2009
Subscriure's a:
Comentaris del missatge (Atom)
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada